Bármilyen hihetetlen, ma ünnepli 70. születésnapját Csákányi Eszter, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja.

Budapesten született, a legendás színész, Csákányi László lánya. A Nemzeti Színház Stúdiójában tanult, majd az akkoriban legnagyobb és legismertebb műhelynek számító kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. Közel húsz év után váltott, ekkor a Katona József Színház tagja lett, majd tíz év múlva csatlakozott a Krétkörhöz. A társulat megszűnése után szabadúszó lett, mert annyira erős volt a csapat, hogy úgy érezte, azután képtelen lenne bárhova is tartozni. Az HBO-n futó Terápia című sorozat forgatásán találkozott Mácsai Pállal, ő hívta az Örkény Színházba, amelynek hét éve tagja.

Nevéhez megszámlálhatatlan sikeres, színházi és filmes szerep fűződik, a számára legfontosabb előadásokról nemrég így nyilatkozott: „Az első az mindenképpen az első szerepem. Amikor leszerződtem Kaposvárra, az első szerep, amit a Zsámbéki adott, az Ahogy tetszik-ben, Juci, a parasztlány. Ezzel indult a pályám, nagyon jó előadás volt, és nagyon jó munka. Abban éreztem, hogy akkor most én jó helyen vagyok. Aztán ami szintén nagyon erős darab volt, óriási visszhanggal és Bécsben is játszottuk, az Yvonne, burgundi hercegnő. Ascher Tamás rendezte, szinte néma szerep volt, 6-8 mondatot kellett mondanom németül, de persze az egészet meg kellett tanulnom, magyarul is, németül is.  Ott egy elképesztően izgalmas háttérmunka volt, két évadon át játszottam, imádtam. Óriási élmény volt a találkozás az osztrák színészekkel, az is nagyon a pályámat meghatározó szerep volt. És a másik nagy találkozásom az a Krétakörhöz köthető, abból az időből az Arkagyinát mondanám a Sirályból. És mindenképpen szeretném kiemelni Pintér Bélát is, akinek nagy rajongója vagyok, a közös munkáinkból pedig a 42. hét és a Titkaink, amelyek kifejezetten fontosak nekem”.

Ez utóbbi különösképpen, mivel ennek az előadásnak köszönhetően találkozott az ikonikus táncművésszel, Barisnyikovval, a találkozásból pedig tavaly önálló est is készült. Prózai vonala mellett hihetetlenül erős komika is, tehetségét több fővárosi teátrumban is kamatoztatja. Legutolsó filmes munkája, a Zámbó Jimmy életéről szóló A Király című sorozatban volt, amelyben elképesztő alakítással a néhai énekes legfőbb bizalmasát játszotta.

A színházi világ megkerülhetetlen, kimagasló tehetségű alakja, kiváló alakításaiért megkapta a legnevesebb szakmai díjakat, és a Halhattalanok Társulatának is örökös tagja.

Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Csákányi Eszter (Fotó: Znamenák István)