A Zeneakadémián nyitja meg a 2022/2023-as évadát a Concerto. A szeptember 23-án és 24-én elhangzó koncerten Bartók, Mahler és Bach művei csendülnek majd fel.

Szeptember 23-án fél 8-tól Bartók II. hegedűversenyével nyitja meg az estet a Keller András által vezényelt Concerto. Az ötvenes évek második felében ismerté vált Hegedűversenyt Székely Zoltánnak szánta a zeneszerző. Az 1939-es amszterdami ősbemutatót követően, az évekkel később Budapestre is eljutó, a koncerten Baráti Kristóf szólójával felhangzó hegedűversenyt manapság az egyik legnehezebbként tartják számon ezen a hangszeren. Az est második felében Gustav Mahler I. szimfóniája hangzik el, amely épp Budapesten csendült föl legelső ízben. A későbbiekben a „Titán” melléknévvel összeforrt mű fogadtatása az 1889-es bemutatóját követő  nem volt a legkedvezőbb, ám ez a merész szimfónia mára már a zenetörténet egyik alapdarabjává vált.

A rákövetkező nap, vagyis szeptember 24-én, szintén a Zeneakadémián Ránki Dezső zongoraszólójával hangzik fel Johann Sebastian Bach két zeneműve. Az 1055-ös A-dúr és az 1052-es d-moll versenymű is sok feladatot adott a zenetörténészeknek az elmúlt évek alatt, a legnagyobb alapkérdésre keresve a választ, miszerint mi is volt ezeknek a szerzeményeknek az eredeti szólóhangszere. A szombati napot szintén Gustav Mahler I. szimfóniája zárja.

Kiemelt kép: A Concerto Budapest  Zenekara (Fotó: Benkő Sándor)