24 magyar színész közreműködésével készült az Együtt című kisfilm, amelyben a művészek a két és félperces, egysnittes jelenetben egy légópincében Mikola Dmitrovics Leontovics ukrán zeneszerző 1916-ban bemutatott, azóta világszerte ismert Shchedryk című régi ukrán népdal feldolgozását éneklik.

A civil kezdeményezésű projekt rendezője Szabó Szonja, operatőre Ritter Doron, a dalt Nyitrai László zeneszerző tanította be. „Sokan vagyunk, akiket feszít a tehetetlenség a jelenlegi helyzetben. Néha csak annyi gátol minket a cselekvésben, hogy nem ismerjük a segítségnyújtás mikéntjét. Felemelő érzés volt, hogy a színészek és a műszaki stáb az első hívószóra igent mondtak a megkeresésünkre, és önzetlenül csatlakoztak a projekthez. Mindannyian úgy éreztük: fontos üzenetet közvetítünk. Ritter Doron operatőrrel az volt a célunk, hogy a film által közelebb vigyük a nézőket ahhoz az élethelyzethez, amit most Ukrajnában emberek százezrei élnek át. Ezáltal is arra hívjuk fel a figyelmet: fontos segíteni” – mondta el Szabó a kisfilm kapcsán, amellyel az alkotók a segítségnyújtás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. „Nem a civilek választották a háborút! Két lehetőségünk van. Ülhetünk karba tett kézzel, elfogadva, ami történik, vagy cselekedhetünk. Te is tudsz segíteni – a magad módján. Találd meg azt, amivel te tudnál tenni a rászorulókért. Az aprónak tűnő tettek is értékesek, mert most minden segítségre szükségük van!” – olvasható magyarul és angolul a film végén.

Az Együtt című kisfilmben az alábbi színészek működtek közre: Bede-Fazekas Nóra, Bede-Fazekas Szabolcs, Berki Szofi, Boldizsár Tünde, Horváth Ábel, Fekete Györgyi, Fekete Linda, Kakasy Dóra, Karácsonyi Zoltán, Kelemen Hanna, Kovács Ádám, Kovács Olivér, Marjai Virág, Maronics Ferenc, Mertz Tibor, Ódor Kristóf, Őze Áron, Pomázi Pongrác, Spilák Klára, Szeles Chloe, Turóczi Regina, Ullmann Mónika, Varga Orsolya és Vass Vera.

Kiemelt kép: Jelenet az Együtt című kisfilmből (Fotó: Ritter Doron)