Május 26-án a Drezdai Staatskapelle hangversenyén előszőr vezényel Magyarországon a sztárkarmester, Christian Thielemann. Ez a több évszázados hagyománnyal rendelkező német zenekar Mendelssohn Skót szimfóniáját és Zemlinsky hazánkban szinte ismeretlen Lírikus szimfóniáját játsza majd a Müpa színpadán két kiemelkedő szólista, Julia Kleiter és Adrian Eröd közreműködésével.

A Drezdai Staatskapelle hosszú múltra tekint vissza és olyan nevek kapcsolódnak a munkásságukhoz, mint Schütz, Weber, Wagner, Richard Strauss, Karl Böhm, Hans Vonk, Herbert Blomsdtedt, Giuseppe Sinopoli, Bernard Haitink, Fabio Luisi. Vezetője 2012 óta Christian Thielemann karmester, aki lehengerlő egyéniség és kivételes zenész. Tizenkilenc évesen a berlini Deutsche Operben kezdte a pályáját, ahová 1997-ben már igazgatóként tért vissza, majd 2004 után a Müncheni Filharmonikusok zeneigazgatója lett. A drezdai pozíciója mellett a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok művészeti igazgatója is volt, ahol olyan darabok bemutatóját is vezényelte az elmúlt években mint A walkür, a Tosca, A nürnbergi mesterdalnokok és a Lohengrin. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjükön az ő vezetésével léptek fel 2019-ben, Bayreuthban 2000 óta minden évben jelen van, a fesztiválnak volt zenei tanácsadója és zeneigazgatója is.

Julia Kleiter német szoprán otthonosan mozog az operaszínpadon és a koncertpódiumon egyaránt, ahol olyan egyedülálló művészekkel is fellépett, mint Nikolaus Harnoncourt. A Mozart-repertoár és úgy általában a klasszikus és barokk zene az erőssége, de a Wagner-előadásokon is rendkívüli. Az osztrák születésű Adrian Eröd a bécsi Staatsoperben kezdte meg a színpadi pályafutását 2001-ben, amelynek azóta is tagja. Egyik elsöprő sikerét Wagner A nürnbergi mesterdalnokok Beckmessereként aratta, amely szereppel meghívást kapott a a Bayreuthi Ünnepi Játékokra és a Salzburgi Húsvéti Fesztiválra is. Riccardo Muti, Simon Rattle vagy Philippe Jordan karmesterekkel is együtt dolgozott az évek során.

A május 26-i koncert különlegessége, hogy Mendelssohn népszerű III. „Skót” szimfóniája mellett először hangzik el a Müpában Alexander Zemlinsky (1871–1942) egyik legjelentősebb alkotása. A bécsi születésű, majd a nácizmus elől az Amerikai Egyesült Államokba emigrált zeneszerző 1924-ben Prágában bemutatott Lírikus szimfóniájában Mahler és Schönberg hatása keveredik. A női és férfi szólistán keresztül megszólaló mű hét dala, az akkor népszerű bengáli költő, Rabindranáth Tagore A kertész című verseskötet szabad ritmusú darabjaira épül. Zemlinsky műve az orientalizmus egyik képviselője volt a XX. században.

Kiemelt kép: Christian Thielemann (Fotó: Matthias Creutziger/Staatskapelle Dresden)