Charlie Chaplin unokáját, Aurélia Thierrée színésznőt látja vendégül a Játékszín az idei Vidor Fesztiválon taroló Nagyvárosi fények című Chaplin-adaptáció október 3-i díszelőadásán. 

Az idei Vidor Fesztiválon hat elismerést söpört be a tavaly októberben bemutatott Nagyvárosi fények. A díjakat a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert a Játékszínben adta át szeptember 26-án. A produkció elnyerte a legjobb színpadi előadásért járó elismerést, Szente Vajk a legjobb rendezésért, Nagy Sándor a legjobb férfi alakításért, Rákay Tamás a legjobb díszletért, Kovács Yvette Alida a legjobb jelmezért vehette át a díjat, a VIDOR különdíját pedig a Játékszín teljes stábja kapta a legkiemelkedőbb csapatmunkáért.

Október 3-án díszelőadást tartanak a stáb és az előadók tiszteletére, amelyen Bank Tamás meghívására Charlie Chaplin unokája, Aurélia Thierrée francia színésznő is részt vesz. Az igazgató a premierek esetén szokásos protokollal egybekötött díszelőadás megrendezésével fejezi ki köszönetét a művészek felé – mint mondta, a nyári előadásra való felkészülés extra erőfeszítést kívánt valamennyi résztvevőtől. A különleges színrevitelt, a néma játékot és a Túri Lajos Péter koreografálta taktusra kidolgozott mozgást újra kellett tanulniuk a második zárlat után.

Jelenet a Nagyvárosi fények című előadásból (Fotó: Juhász G. Tamás)

Chaplin 1931-ben forgatott, azonos című némafilmjének színpadi adaptációja Szente Vajk negyedik rendezése volt a Játékszínben. „A színházban mindig az innovációt kell keresni, ami megújítja azt a formanyelvet, amit előadóművészetnek nevezünk” – mondta el a bemutató előtt a rendező. – A Chaplin korabeli színjátszás eszközei megváltoztak már, épp ezért lehet ma újra izgalmas a néma történetmesélés.” A történet középpontjában egy csavargó áll, aki egy nap beleszeret egy vak virágáruslányba és ráadásul megmenti egy milliomos életét, aki ettől fogva barátjának tekinti. A bökkenő csak az, hogy a gazdag úr csak akkor ismeri meg, ha részeg, és ebből sok-sok galiba származik. A Csavargó a tőle kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ő maga viszont börtönbe kerül. A főszerepben Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár, sok-sok további szerepben Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter lép színpadra. A színrevitelt Zólyomi Zsolt parfümőr illatkompozíciói egészítik ki – az illatok az előadás egyes pontjain a cselekményhez kapcsolódó asszociációkat erősítik.

Kiemelt kép: A Nagyvárosi fények alkotói és a háttérstáb (Fotó: Juhász G. Tamás)