Cakó 70 címmel nyílik meg Cakó Ferenc érdemes és kiváló grafikusművész, animációs filmrendező jubileumi kiállítása, amely december 6-tól január 13-ig ingyenesen lesz megtekinthető a II. kerületi Kultúrkúriában. Az élő homokrajz előadással egybekötött megnyitóra december 5-én, 16 órakor került sor, a tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.

Cakó Ferenc 1950-ben született Budapesten. A Képző és Iparművészeti Szakközépiskola grafikai szakának elvégzése után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára, ahol 1973-ban szerzett diplomát. Főiskolai évei alatt készült amatőr animációs filmjeivel többször nyert az Országos Amatőrfilm Fesztiválon, majd meghívást kapott a Pannónia Filmstúdióba, ahol 1973-tól 1991-ig dolgozott tervező-rendezőként. A 3D-s animáció területén kezdetben báb- és gyurmafilmeket, sorozatokat (Sebaj Tóbiás, Zénó), reklámokat rendezett és animált. Első nagy elismerését 1988-ban az AB OVO című szobor-homokanimációs filmjével érte el, Cannesban BEST SHORT díjat kapott, emellett több nemzetközi filmfesztivál is fődíjjal jutalmazza. 1994-ban HAMU című filmje Arany Medve-díjat nyert a berlini filmfesztiválon. 1995-ben saját animációs film műtermet hozott létre C.A.K.Ó. Stúdió néven. 1996-ban, a világon elsőként ő dolgozta ki az élő homokanimációs előadást. Azóta a zeneszámok ihlette élő-kavargó, filmszerűen pergő, látványos színpadi homokrajz-folyamát óriás kivetítőn kísérheti figyelemmel a nagyérdemű. Emellett gyermek- és ifjúsági könyveket, tankönyveket is illusztrált, valamint plakátokat is tervezett.

Cakó Ferenc festménye

Cakó Ferenc homokanimációs szabadalma és műfajteremtő, a pillanat hatása alatt születő és gyorsan változó, élő alkotásai elvarázsolták már a világ számos országának közönségét. A sebészi pontossággal megalkotott, mindenki számára érthető stilizált formákba foglalt képek mély művészeti tartalmat, komoly érzelmeket és mondanivalót hordoznak. Születésnapi kiállításán a kedvelt grafikusművész festményeiből, rézkarcaiból is láthatnak válogatást az érdeklődők. Az alkotóművész a homokot mint képzőművészeti-rajzi kifejezési formát évtizedek óta használja filmjeiben és élő homokrajz előadásain, ám kitartó kísérletezés eredményeként egy különleges eljárás segítségével sikerült rögzíteni a homokba festett állóképeket. A mostani tárlaton ezeket az alkotásokat, valamint a művész air-brush és olajtechnikával készült festményeit is kiállították.

Kiemelt kép: Cakó Ferenc (Fotó: Stekovics Gáspár)