Szente Vajk rendezésében, Balczó Péter, Sáfár Orsolya és Kálmán Péter főszereplésével tartja meg a Magyar Állami Operaház Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljének színpadi ősbemutatóját. A Kentaur díszleteivel és jelmezeivel, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló nagyszabású előadás az évadban egyetlen alkalommal, február 13-án, 20 órai kezdettel lesz látható az Opera Otthonra online közvetítéssorozatában.

Mihail Bulgakov szürreális-szatirikus regénye társadalomkritikai vonatkozásai, valamint mágikus, misztikus és keresztény elemei miatt csak az író 1940-ben bekövetkezett halála után több mint negyedszázaddal jelenhetett meg először nyomtatásban. Több mint egy évtizeden át készült főműve ezt követően egy csapásra vált szenzációvá, elfoglalva helyét a 20. századi orosz és az egyetemes irodalom legfontosabb alkotásai között. Több filmes, televíziós és színházi adatpációt is megért, készült belőle balett és több operafeldolgozás is. Gyöngyösi Levente zeneszerző Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatójának felkérésére fogott a darab megírásába 2013-ban. A regény több idősíkban játszódó cselekményét és többrétegű értelmezését Gyöngyösi a zenében is érzékeltetni kívánta, így jött létre a opera-musical műfaja, amiben a rock, a musical és az opera hangzásvilága keveredik a szovjet éra indulóival és számos könnyűzenei utalással. A darab librettóját Várady Szabolcs írta, aki Bognár Róbert és Schlanger András forgatókönyvírókkal dolgozott közösen. A művet koncertszerű változatban 2017-ben már hallhatta a közönség a Miskolci Operafesztiválon.

A színpadi ősbemutatót Szente Vajk (Apáca Show, Puskás – A musical, Sztárcsinálók) rendezi, aki első ízben dolgozik a Magyar Állami Operaházban. Zenés színházi tapasztalatai alapján a musicalek világát idéző, nagyszabású és mozgalmas színpadi produkció született: a Magyar Nemzeti Balett táncosait Túri Lajos Péter, a Magyar Légtornász Egyesület akrobatáit Vincze Tünde koreografálta. Mind a jelmezek, mind a díszletek látványvilága a világhíres Kentaur munkáját dicséri. Az online előadás főbb szerepeit Balczó Péter (Mester/Jesua) Sáfár Orsolya (Margarita), Kálmán Péter (Woland), Kovács István (Sztravinszkij/Pilátus) Hábetler András (Berlioz/Kajafás) és Varga Donát (Hontalan Iván/Lévi Máté) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Hollerung Gábor vezényli.

Kiemelt kép: Szent Vajk a Mester és Margarita próbáján (fotó: Kummer János)