A Balázs Béla-díjas színművész, rendező, forgatókönyvíró és producer, Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. Számos filmben felbukkant és játszott, illetve rendezett színházban is, azonban a nagyközönség legfőképpen Bud Spencer szinkronizálása és Ötvös Csöpi miatt ismerte, szerette.

A színész 2009-ben hunyt el, idén május 5-én lett volna 80 éves. Születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából emléktáblát állítottak neki a tihanyi szabadtéri színpadnál – számolt be róla a Magyar Nemzet. Bujtor Istvánt legerősebben a Pogány Madonna című filmje köti a Balatonhoz, de nagyon szerette a vitorláshajókat is. Kapcsolata a tóval több városban is megidéződik: Balatonszemesen például 2010-től évente megtartják a nevét viselő filmfesztivált, a Veszprémi Petőfi Színházban 2011-től osztják ki a Bujtor-gyűrűt a háttérmunkások elismerésére, Balatonfüreden pedig 2013-ban avatták fel a szobrát. 

Navracsics Tibor, L. Simon László és Bujtor Judit, Bujtor István domborművének avatásán (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos)

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Levendula Színpad Kft. együttműködésével létrejött bronz domborművet július 3-án avatták fel Tihanyban, többek között a művész felesége, Bujtor Judit és Tihany polgármestere is megemlékezett az elhunyt színészről. 

Kiemelt kép: Bujtor István Ötvös Csöpiként (Fotó: IMDb)