A budapesti József Attila Színházban lesz látható április 26-án a Vörösmarty Színház vendégelőadása, a Trianon Gáspár Sándorral és Seress Zoltánnal a főszerepben. Sárosi István drámáját a székesfehérvári teátrum igazgatója, Szikora János vitte színpadra, az előadásban titkosítás alól feloldott dokumentumok alapján új megvilágításba kerül a magyarság egyik legkérdőjelesebb történelmi tragédiája.

Azt firtatni 100 év távlatából, hogy ki a felelős, talán túl nagy falat lenne. Ehelyett kizárólag történelmi tényekre hagyatkozva jelennek meg érvek pro és kontra Sárosi István dokumentumdrámájában. A Trianonban valóban egy tárgyaláson vagyunk: van védő, van ügyész és vannak tanúk – a magyar történelem többszáz éves távlatából akár. És persze jelen vannak az I. világháború utáni világpolitika képviselői, akik a politikai széljárástól függően hol erre, hol arra teszik le a voksukat. Az előadás nem ítél, nem ítélkezik, nem dönt, nem akar befolyásolni, érzelmeket felkorbácsolni. Pusztán tényeket mutat be, párbeszédre sarkall egy olyan megosztó kérdésben, ami a magyar történelem része marad.

Jelenet a Trianon című előadásból (Fotó: Kiss László)

Az I. világháborút lezáró párizsi béketárgyalások és a trianoni békediktátum felülvizsgálatára az 1920-as évektől kezdve számtalan hazai és külföldi kezdeményezés történt, nemcsak a büntető szankciók súlyossága, hanem az ítélet igazságtalansága miatt is. Sárosi drámája titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárják fel a trianoni tragédia külföldi kulcsszereplőinek kétes szerepét, és ezzel párhuzamosan Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.

Az óriási szereplőgárdát felvonultató, több mint háromórás előadásban a főbb szerepekben Trokán Péter, Gáspár Sándor, Seress Zoltán, Krisztik Csaba, Egyed Attila, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Sághy Tamás, Závodszky Noémi és Kádas Sándor tűnik fel. A jelmezeket Kovács Yvette Alida, a látványt maga a rendező, Szikora János tervezte.

Kiemelt kép: Jelenet a Trianon című előadásból (Fotó: Kiss László)