Május 11-én szerdán, 18 órakor a Francia Intézetben Anomália című könyvét maga a szerző, Hervé Le Tellier mutatja be. Az eseményen részt vesz a regény fordítója, Gulyás Adrienn, a beszélgetést Szederkényi Olga moderálja. A Goncourt-díjas műből Kocsis Gergely, a Katona József Színház színművésze olvas fel.

2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs–New York járata 240 utassal a fedélzetén hatalmas viharfelhőbe kerül, egy kicsit megrongálódik, de sikeresen leszáll. Ugyanaz a Boeing–787 ugyanazokkal az utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll. Mi történik, ha bekövetkezik a lehetetlen? Mi történik, amikor már nem lehet titokban tartani, ami történt, bár nem történhetett meg, a világ szembesül a felfoghatatlannal, és a regény szereplői szembesülnek önnön duplikátumaikkal? Az ezerarcú regény a gép tizenegy utasának története. Köztük van Blake, a tiszteletre méltó családapa és bérgyilkos, Slimboy, a nigériai popsztár, aki nem akar tovább hazugságban élni, Joanna, az ambiciózus ügyvédnő, akinek saját gyengeségeivel kell szembesülnie és Victor Miesel író, aki az Anomália című regényen dolgozik. Mindannyiuk életét felkavarja a megmagyarázhatatlan esemény, amelyre mindannyian másképp reagálnak. Mindannyian azt hitték, van egy titkos életük. De egyikük sem gondolta, mennyire igaza van. Az Anomália egy virtuóz, fanyar humorral átitatott regény, amelyben megkérdőjeleződnek a valóságról alkotott bizonyosságaink.

Az 1957-es születésű Hervé Le Tellier matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró, az irodalmi kísérletezéséről híres OuLiPo-csoport elnöke, amelynek többek között Raymond Queneau, Georges Perec és Italo Calvino is tagja volt. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. A 2020-ban Goncourt-díjat kapott Anomália című sikerregénye nemcsak a kritika általános elismerését vívta ki, az olvasók is gyorsan a kegyeikbe fogadták. Magyarul ez az első regénye, amely a Park Kiadó gondozásában jelent meg. 

A program francia nyelven, szinkrontolmácsolással valósul meg.

Kiemelt kép: Hervé Le Tellier (Fotó: Francesca Mantovani/Editions Gallimard)