A műfaj külön-külön is magasan jegyzett művészeinek alkotóközössége mára fogalommá vált: az SFJAZZ Collective formáció az elmúlt közel két évtizedben sorra hódította meg a világ jazzszínpadait. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermébe a zenekartól megszokott nívójú, ugyanakkor eddigi projektjeiktől különböző, új anyaggal érkezik Chris Potter San Franciscó-i szupercsapata.

A jazzvilág legkiválóbb alkotóműhelyei között számon tartott, 2004-ben a műfaj vezető muzsikusaiból alakult, azóta több tagváltáson átesett csapat kiemelt hangsúlyt fektet a demokratikus működésre, így – bár zenekarvezetőként Chris Pottert emelik ki – a tagok mindegyike egyenrangú félként vesz részt a művészi munkában. Ez a fajta működés az egyik letéteményese a formáció sikereinek, népszerűségük másik oka pedig kétségkívül, hogy az erre a projektre kilencfőssé kiegészülő együttes minden egyes tagja (Chris Potter – tenor- és szopránszaxofon, David Sánchez – tenorszaxofon, Etienne Charles – trombita, Warren Wolf – vibrafon, Edward Simon – zongora, Matt Brewer – bőgő, Kendrick Scott – dob, Gretchen Parlato és Martin Luther McCoy – ének) hangszerének kiemelkedő mestere. Díjaikat és egyéb elismeréseiket felsorolni szinte lehetetlen lenne, a két szaxofonos (Potter és Sánchez) például bezsebelt egy-egy Grammyt, de a frissen csatlakozott énekesnő, Parlato is büszkélkedhet már két jelöléssel.

Az All About Jazz magazin szerint az SFJAZZ Collective „a legjobb jazzlaboratórium”, amelyben a múlt legendás előadói napjaink ikonjai által és mellett kapnak reflektorfényt. Kezdetben ugyanis a zenekar jazz- és popelőadók dalainak sajátos feldolgozásaival és örökzöldek újragondolásával alapozta meg elismertségét: John Coltrane, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Wayne Shorter, Stevie Wonder, Chick Corea és Miles Davis csak néhány név azok közül, akiknek munkássága előtt tisztelegtek már, megmutatva, hogy a jazz ma is éppen olyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykor. Az SFJAZZ Collective ezúttal a jelenkor által támasztott kihívásokra és az elmúlt évek nehézségeire reflektáló, befogadható és izgalmas koncertprogramot állított össze, amelyben minden tag egy-egy eredeti, új szerzeménye kapott helyet. 

Kiemelt kép: Az SFJAZZ Collective tagjai (Fotó: Müpa)