Tamási Áron 125 címmel nyílt kiállítás hétfőn Budapesten: a 125 éve született író életművét bemutató tablósorozat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházának Andrássy úti oldalán látható. Az emlékév programjaival nemcsak Tamási Áronra, hanem az erdélyi magyarságra és a székelységre is felhívják a figyelmet.

A nemzetpolitikai államtitkárság 2016 óta hirdet meg emlékéveket, köztük is kimagasló értékű az idei, amelyet január 22-én, a magyar kultúra napján indítottak el Marosvásárhelyen. Ezzel párhuzamosan Budapesten is megkezdődött az eseménysorozat, amelynek keretében számos programot, köztük tanulmányi versenyeket is szerveznek. Ezek célja, hogy minél több gyereket, fiatalt nyerjenek meg, és populárissá tegyék az emlékév eseményeit. Egy népszerű íróról van szó, akit viszont újra és újra meg kell ismertetni a magyar társadalomban, hiszen a kultúra olyan dolog, amelyet mindig újra és újra kell tanulni. Ezért is hoztak létre egy vándorkiállítást, amelyet már megnyitottak Csíksomlyón, Farkaslakán, Sátoraljaújhelyen, Csíkcsomortánban, Gyulán, Mikházán, valamint Tusnádfürdőn, és nem csak az emlékévben, hanem azt követően is számos helyszínen bemutatnak – a Kárpát-medencében és a diaszpórában is.

A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közalapítvány elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a Tamási Áron 125 című kerítéskiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Tamási Áron élete a 20. század kortörténeti dokumentumaként is értelmezhető. Székelyföldről indulva, Amerikát megjárva, Magyarországon letelepedve mindvégig fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy hidat teremtsen az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között. A Tamási Áron Közalapítvány és a Magyarság Háza közreműködésével megvalósuló kiállítás az író életpályájának néhány jelentős állomását mutatja be, számos idézet és korabeli fotográfia felhasználásával. Emellett az MMA további kulturális programokat is szervezett az emlékévben: márciusban mutatták be a Tamási Áron-albumot, amelyet az író szülőfalujában, Farkaslakán és Kolozsváron is megismerhet majd a közönség. A jövőben megjelentetik Ablonczy László tanulmánykötetét, amely a Tamási-darabok színházi előadásait dolgozza fel, Tamási Áron sorsjátékai címmel, emellett az Ábel-trilógia új kiadását, az erdélyi születésű képzőművész, Szilágyi Varga Zoltán illusztrációival, továbbá In memoriam Tamási Áron címmel portréfilmet is készítenek. A Magyar Írószövetséggel együttműködve a napokban hirdettek meg esszé- és novellaíró pályázatot, amelyre szeptember 30-ig várják a pályaműveket.

Tamási Áron születésnapja alkalmából, szeptember 20-án a Lakiteleki Népfőiskolával közösen tartanak Tamási Áron-emlékülést Lakiteleken. A Sütő András Baráti Egyesület Tündökletes világ című előadását szeptember 27-én láthatja a közönség a Pesti Vigadóban, a Tamási Áron Művelődési Egyesülettel pedig őszi zarándoklatot szerveznek akadémikusaik számára Farkaslakára. A Tamási Áron életművéhez kapcsolódó, 17 tablóból álló kiállítás októberig látható.

Kiemelt kép: Tamási Áron 125 című kerítéskiállítás megnyitóján, a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza előtt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)