Szerdán este debütál Budapesten Szemerédi Bernadett önálló estje, a Psyché és Nárcisz című monodráma a Déryné Központban lesz látható.

Weöres Sándor műve a magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozása: egy a múlt század elejére képzelt, viharos életű, soha nem létezett költőnő tarka-barka egyéniségének, elragadó gazdagságú oeuvre-jének, az aprólékosságig pontos biográfiájának példátlan „rekonstrukciója”. Lónyay Erzsébet életútja a korszak tipikus női sorsa. Tehetsége a legnagyobbak közé predesztinálná, érvényesülni azonban mégiscsak szépségén keresztül tud. Már kicsiny gyermekkorától folyamatosan úton van, családja és pártfogói kézről kézre adják. Gyermekkori pajtásával, Ungvárnémeti Tóth Lászlóval mindig rosszkor, rossz helyen találkozik, így bontakozó szerelmük sohasem teljesedhet be, mindig plátói marad, csak a halál után van mód egyesülésükre.

Weöres egy bravúros megoldást alkalmazva Psyché fiktív versei közé csempészi az általa nagyra becsült költő hiteles verseinek egy egész ciklusát, miközben a darabban pompás élet- és jellemrajzot is „közöl’ Ungvárnémetiről – olyan szabadon bánva figurával, tényekkel, ahogy a történelmi regényekben eddig is tették ugyan az írók, de lírai emlékezésnek álcázott „tanulmányban” eddig hasonlót nem találhattunk.

A címszerepben Szemerédi Bernadett lesz látható, akinek neve – és főleg énekhangja és hegedűjátéka – számos produkcióból lehet ismerős a közönségnek: játszik a Madách Színház Once című előadásában, színpadra lép a Déryné Társulat János vitézében és ő alakítja Gróf Szepessy Teodornét is a Déryné Ifjasszony című produkcióban.

A szerda esti bemutató zenei világáért Ágoston Máté, díszletéért Kreisz Dorka felel, a rendező pedig Kaj Ádám volt. A programra való belépés ingyenes, a helyek érkezési sorrendben, regisztrációt követően foglalhatóak el.

Kiemelt kép: Szemerédi Bernadett a Psyché és Nárcisz című előadásban (Fotó: Érdi Róbert)