Március 10-én a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában debütál a Szegedi Kortárs Balett legújabb bemutatója, a Tűz című előadásban Enrico Morelli, Czár Gergely és Juronics Tamás koreográfiáival találkozhatnak a nézők. A szegedi premiert követően március 26-án a Nemzeti Táncszínházba is megérkezik majd az előadás.

„Minden tettünk, amelyet szenvedély hat át, magában foglalja a tűz erejét. A tűz elemű személyek nagy szabadságvággyal bírnak, ösztönemberek, érzelmileg túlfűtöttek” – áll a produkció színlapján, ehhez választottak az alkotók három kivételes művét, amelyre koreografáltak. Elsőként Maurice Ravel leghíresebb balettzenéje fog majd felcsendülni, hiszen ha vágy, akkor Bolero. Enrico Morelli ezúttal Nier Janka, Letizia Melchiorre, Diletta Ranuzzi, Diletta Savini, Désireé Bazzani, Czár Gergely, Kiss Róbert, Adam Bobák, Vincze Lotár és Francesco Totaro közreműködésével dolgozott a sodró lendületű, szexualitástól átfűtött dallamokra.

Ezt követi Bizet Carmenje, amelyre Juronics Tamás és Czár Gergely készített koreográfiát. A gyilkosságig vezető féltékenységről szóló cselekményben Carmen alakja csaknem a könnyűvérű nők jelképévé vált, a veszedelmes csábítót ezúttal Letizia Melchiorre kelti életre, José szerepében Francesco Totaro és Vincze Lotár, Micaelaként Diletta Ranuzzi és Bocsi Petra, Torreádorként pedig Kiss Róbert és Adam Bobák lép színpadra.

A program utolsó részében a könnyek Andalúziájába kalauzol minket a Szegedi Kortárs Balett társulata: Garcia Lorca utolsó alkotását, a Bernarda Alba házát idézik meg Juronics Tamás víziójában. A mű egyértelműen az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata: egy gyászoló özvegy és lányai sorsán keresztül a szerző remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. A címszerepben ezúttal Dusana Héraková lesz látható, partnerei Nier Janka / Miriam Munno, Bocsi Petra, Letizia Melchiorre, Diletta Ranuzzi, Diletta Savini, Desirée Bazzani és Vincze Lotár / Adam Bobák.

A Tűz című előadás jelmezeit Bianca Imelda Jeremias tervezte, a díszlet kivitelezéséért a Scabello felel. A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőja Juronics Tamás, igazgatója Pataki András.