Január 5-én a Nemzeti Táncszínházban is látható lesz a Miskolci Balett legújabb produkciója, amely két egyfelvonásos táncelőadásból áll.

Az első rész a Nem én voltam… címet viseli, ennek koreográfusa Kozma Attila. Az elmúlt hónapok vészterhes időkában volt ideje az embernek elgondolkodni, hogy éli túl jövője rá váró válságait, a holnap problémáira milyen válaszai lehetnek. Mire várunk? A változás nem kívülről jön el. Ahogyan Hamvas Béla írja: „Elodázni? Még lehet, de nem sokáig. Jön. Jön a pillanat, amikor felébredünk. Készüljetek a nagyszerű ébredésre. Hogy milyen áron és melyik évben? Úgyis mindegy”. Az előadás Melis László Henoch apokalipszise című kantátájára készült koreográfiájával teszi fel ezeket az örök kérdéseket. A díszlet- és jelmezterveket Juhász Katalin készítette, a világítást Verebélyi István tervezte, a produkcióban látható vetítések pedig Hajdufi Péter munkáját dicsérik.

A második felvonásban a Tiltott ösvények című darabot láthatjuk, Garrett Smith koreográfiájával. Az előadás tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. A világon több olyan ország is van, ahol törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás megérintését, a táncművészet gyakorlását. Garrett Smith amerikai koreográfus (akinek a látványkoncepciót is köszönhetjük) a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át ezt a koreográfiát, mely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni; harcolni kell azért, hogy szabadon táncolhassunk, szabadon élhessünk. A jelmezeket Monica Guerra, a világítást Toni Tucci tervezte.

A táncelőadásokban Bolla Dánielt, Giovanni Buttacavolit, Antonio Manuel Calvanesét, Dávid Patrikot, Guido di Vonát, Harangozó Lilit, Kepess Boglárkát, Kocsis Andreát, Kozma Johannát, Lukács Ádámot, Márton Richárd Jánost, Mátyás Flórát, Mohai Cintiát, Filippo Nestolát, Szűcs Boglárkát és Efstathios Tzouvarast láthatjuk majd. A budapesti premiert január 5-én, a Nemzeti Táncszínházban tartják, ezt követően a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában a hónapban kétszer, 20-án és 28-án lesz látható a különleges produkció.

Jelenet a Nem én voltam… című előadásból (Fotó: Horváth Csongor)

Kiemelt kép: Jelenet a Nem én voltam… című előadásból (Fotó: Horváth Csongor)