A Varidance a dunaújvárosi Bartók Színház tánctagozatával egy egészen különleges, élőzenés János vitézt hozott létre Vári Bertalan rendezésében, koreográfiájával. A táncprodukció budapesti bemutatóját január 27-én a RaM Színházban tartják, majd ezt követően februárban és márciusban is látható lesz a teátrumban. 

Petőfi Sándor örökművét Kacsóh Pongrác zenésítette meg 1904-ben, ezt hangszerelte át Szirtes Edina Mókus Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák hangszerparkjára. Ez már önmagában elég izgalmat rejt, hiszen az eredeti zenés műben nem szerepelt szájharmonika vagy cajon – a Varidance János vitézében viszont ezek a hangszerek is megszólalnak. A kivételes társulás egészen egyedi hangzást, látványvilágot varázsol az egyik legismertebb magyar irodalmi alkotásból, és egy teljesen új, egyedi nézőpontból mutatja be azt. Fergeteges tánc, színes kavalkád, élő zene – az év egyik legeredetibb, legfrissebb alkotása, amely egyaránt elvarázsolja a gyerekeket és felnőtteket. A magyar népi motívumok jól megférnek a francia király UV szemüvegével, ugyanúgy, mint a falusi élet díszletei a stroboszkópos udvari partidizájnnal.

Jelenet a János vitéz című előadásból (Fotó: Ónodi Zoltán)

„Muszáj elfelejteni az eredetit, mert különben az ember nem nyúl hozzá, mert tényleg zseniális. A János vitéz teljesen más feladat volt, mint egy verset megzenésíteni, hiszen itt egy meglévő zenét kell egy egészen más világba helyezni. A hangszerelés ebben az esetben ugyanolyan érték, mint maga a dallam, hiszen a hangszerpark teljesen más, mint az eredeti műben. Ferenczi Györgyék stílusa ebben a helyzetben adott, ők egy nagyon szikár, nagyon erős, egy igazi szittya, karakán hangulatot hoznak az én kis álmodozó, repdeső pillangóimhoz” – fogalmaz Szirtes Edina Mókus a darab kapcsán.

A produkció koreográfusa és rendezője Vári Bertalan, a dramaturg és játékmester Dávid Zsuzsanna. A díszletet Tihanyi Ildikó készítette, a jelmezek pedig Kuti Letícia keze munkáját dicsérik. A két főszereplőt Hernicz Albert (Kukocira Jancsi) és Bánházy Eszter (Iluska) alakítják. Mellettük Simon Gergő (Bagó), Jaklics Liliána (Mostoha), Végső Zsolt (Francia király), Dunaveczki Éva (Francia király lánya), Széchenyi Krisztián (Strázsamester), Asbolt Eszter Anna, Deák Bálint, Hahn Jusztina Sára, Halmosi Dzsenifer, Kecskeméti Gergely, Perger Balázs Márk, Péter Szilvia, Simó Anna, Veres Tamás és Zolja Adél (Huszárok, Leányok, Tündérek) lesznek láthatóak. A zenekar tagjai Szirtes Edina Mókus (ének, hegedű), Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű), Apáti Ádám (ének, basszusgitár, Wurlitzer piano), Bizják Gábor (ének, kürt, Wurlitzer piano), Jankó Miklós (ének, cajon) és Pintér Zsolt (ének, mandolin).

Kiemelt kép: A János vitéz című előadás platkátja (Fotó: Bartók Kamaraszínház)