A Létra Kulturális Egyesület 2016 óta hoz létre különféle előadó-művészeti programokat. 2018 szeptemberében mutatták be első, egész estés önálló produkciójukat, az Ébredés című némajátékot a kassai Thália Színházban. A Kulcsár Balázs és Marofka Mátyás vezetésével működő egyesület előadása a cirkuszi etüdök, légtornászat, bohócjáték, élő zene és vizuális színházi elemek segítségével különleges világba vezeti be a nézőket. A határon túli premier után idén júniusban Budapesten is bemutatják az Ébredést, méghozzá az Artus Stúdióban.

„Amikor az ébredésre gondolsz, akkor hesegesd el a gondolatot, hogy ez egy súlyos pillanat. Ez az ébredés nem a reggeli felkeléshez, hanem egy esti álomba vezet, ami tréfákkal van tele: amikor egy cirkuszról álmodsz ahol nincsnek artisták, se bohócok. Amikor a varázslathoz nem kell más, csak egy párna, és ha túl sötét van az égboltra saját ujjadal rajzolsz csillagokat. Szóval ez az az ébredés, amikor egy huncut mosollyal a szád szélén térsz magadhoz, mert álmod színt rajzol a szürkeségbe, ha szerencsénk van, talán ma este is” – írják az előadás színlapján.

Az Ébredést június 15-én és 16-án este 8 órakor játssza Marofka Mátyás és Kulcsár Balázs. Az élő zenéről Kovács Adrián (zongora), Dörnyei Szabolcs (gitár), Pénzes Stefánia (ének) és Székely Árpád (ütőhangszerek) gondoskodik. Az előadást az Artus Stúdió Arccal a Halnak elnevezésű programjának keretében mutatják be a magyar fővárosban. A program célja széles közönséggel megismertetni a fiatal és innovatív alkotókat, előadóművészeket.

Kiemelt kép: Jelenet az Ébredés című előadásból (fotó: Győri Aliz)