Július 5-én SuperBlue címmel ad közös koncertet a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Kurt Elling és Charlie Hunter, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben.

Kurt Elling a világ vezető jazzénekeseinek egyike, akinek makulátlan karrierje egykor füstös klubokban indult, mára viszont munkásságával a szakma ítészeinek elismerését és a közönség rajongását egyaránt kivívta. A The New York Times szerint „korunk kiemelkedő férfi énekese”, a The Guardian egyenesen szuperképességekkel rendelkező Frank Sinatraként aposztrofálja, míg a The Washington Post újságírója szerint az 1990-es évek óta nem volt ennyire merész és izgalmas egyetlen jazzénekes sem. Az amerikai Jazzújságírók Szövetsége (Jazz Journalists Association) által évente odaítélt, a legjobb férfi énekesnek járó elismerést tizenkétszer nyerte el, Grammy-jelölései közül pedig kettőt is díjra váltott.

Elling azonban nemcsak frontemberként alkot maradandót, de dalainak egyedi szövegvilága is többnyire az ő keze munkáját dicséri. Így van ez legutóbbi, a gitárfenomén Charlie Hunterrel közösen jegyzett, SuperBlue című albuma esetében is, amely megszokott stílusától némileg eltávolodva, de a rá jellemző maximalizmussal, nagyszerű zenésztársak közreműködésével készült. Az időtlen bariton hang, a dögös groove-ok, funkos és hiphopos életérzés pedig – az eddigi visszajelzések alapján úgy tűnik – igen jól kiegészítik egymást. Az amerikai közönség előtt már hatalmas sikerrel bemutatott anyagot Európában először a Müpa nézői hallhatják, a július eleji estére a lemez szerzőpárosa Kenny Banks Jr. billentyűssel és Terence Higgins dobossal érkezik.  

Kiemelt kép: Kurt Elling (Fotó: Müpa Budapest)