Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes aláírásával zárult az a programalkotási folyamat, amelyben a teljes magyar könyvszakma, a főváros kulturális intézményei és a külkapcsolatokért és kultúráért felelős állami intézmények közösen vettek részt. Amennyiben az UNESCO támogatja a magyar pályázatot, a magyar főváros adhat otthont 2023-ban – Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján – az egész éves programsorozatnak.

Budapest a Világ Könyvfővárosa 2023-as cím elnyerése esetén könyv- és olvasásfókuszú kulturális eseményeit, akcióit három gondolatkör, három üzenet köré csoportosítja. A könyves év üzenetei a cselekvés, a szabadság és a közösség dimenzióiban fogalmazódnak meg. „Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk, rámutathatunk arra, mi a közös bennünk, mi az, ami összeköt minket, embereket, a közös értékeinkre. Ez egy olyan év lesz, ami a szolidaritás, az együttműködés és az empátia iránti igény hangsúlyozásáról szól majd.” – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A 2023-as pályázat egyik célja, hogy az egymást erősítő programokon keresztül a partnerségre, a kreatív gondolkodókra, a civil közösségekre építve hosszabb távon is hatást gyakoroljanak a kulturális, művészeti, oktatási és társadalmi folyamatokra. A rendezvény közösségi programjai a pandémia utáni világban még inkább hangsúlyos kulturális esélyegyenlőség megteremtését szolgálják. „Ebben az évben közösségi élménnyé tesszük az olvasást, sőt a regényírást is, a társművészetek bevonásával rámutatunk a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára, mindemellett pedig – támogatva az innovatív és kísérleti olvasásnépszerűsítő alkalmakat és formákat –, bemutatjuk Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját” – ígérte Gy. Németh Erzsébet. A tervek szerint a nagy közintézmények, valamint a központi nagyesemények mellett a programkínálat súlypontja sok kicsi, egyedi esemény lenne. Ezt tükrözi a részvételiség, a foglalkoztató természetű események sora, valamint a lebonyolítás társadalmasítási szándéka, az önkéntesek bevonása is.

A pályázat középpontjában az olvasásnépszerűsítés, az alkotó és olvasó közötti hagyományos és virtuális kapcsolat elősegítése áll, ugyanakkor a többi művészeti terület jelenlétével is meg kívánják szólítani a közönséget, a közösségeket. A 2023. évre szóló pályázatot 2021. április 15-én nyújtotta be a főváros, a cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan 2021 nyarán dönt.

Kiemelt kép: Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely (fotó: budapest.hu)