November 16-án és 17-én este lesz utoljára látható a boldog békeidők hangulatát idéző, szellemes dialógusokkal tűzdelt kedves karácsonyi mese, az Illatszertár. A világhírű, külföldön is sikerrel játszott darabot 2020. október 30-án mutatta be a Thália Színház, Béres Attila rendezésében.

László Miklós 1937-ben íródott darabja a harmincas évek nyüzsgő, színpompás Budapestjére repíti a nézőket, egészen pontosan Hammerschmidt Miklós illatszertárába, a Váci utcába, ahol egyszerűen mindent lehet kapni: púdert, fogkefét, de még akár tornacipőt is. Közeleg a karácsony, egyre nagyobb a forgalom, a főnök pedig egyre feszültebb, napok óta csak kiabál mindenkivel, elsősorban Asztalos úrral, akinek pedig mindene a munka. A viták mögött természetesen egy nő áll, bár nem a klasszikus formában, szó sincs szerelmi versengésről, Balázs kisasszony intrikája inkább arra irányul, hogy saját trehányságát elfedje.

Az Illatszertárt a tengerentúlon Parfumerie címmel mutatták be, több filmfeldolgozás is készült belőle, többek között a Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével készült A szerelem hálójában (1998) alapötletét is ez a darab adta. A romantikus, keserédes vígjátékot szinte minden évadban műsorra tűzi egy-egy fővárosi vagy vidéki teátrum (tavaly többek között a tatabányai Jászai Mari Színház, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig a napokban mutatták be). A Thália Színházban még két alkalommal látható előadásban Szervét Tiborral, Ember Márkkal, Nagy Viktorral, Hevesi Lászlóval, Szinetár Dórával, Mórocz Adrienn-nel, Szabó Erikával, Szabó Győzővel, Hunyadkürti Istvánnal, Tamási Zoltánnal és Ikotics Milánnal találkozhatunk.

Kiemelt kép: Szinetár Dóra és Ember Márk az Illatszertárban (Fotó: Kovács Milán)