Április 12-én utoljára léphetünk be A szerelmesek házaiba: a Radnóti Színház előadása kicsivel több mint két év után búcsúzik a nézőktől.

Bernard Shaw drámáját 1892-ben mutatták be először Londonban, mondanivalója ma is érvényes, amelyhez jelentősen hozzájárul Péterfy Gergely és Kovács Krisztina újrafordítása. A színdarab klasszikus szerelmi történetként, igazi romantikus vígjátékként indul: a fiatal, jó családból származó orvostanhallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba, és úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Ezen a ponton nyugodtan hátra is dőlhetnénk, és önfeledten nézhetnénk a fiatalok szerelmének bájos kibontakozását, ám a férjjelölt és apósa között nagyon hamar komoly nézetkülönbség támad. Blanche apja, a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius ugyanis londoni ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és főleg ügyeskedéssel, a szegény, kiszolgáltatott bérlők megnyomorításával, kizsigerelésével szerezte vagyonát, amit hozományként bőkezűen felajánl lányának és leendő vejének. A fiatal, lánglelkű fiú azonban mereven visszautasítja az ajánlatot. Úgy tűnik, ez az ellentét kibékíthetetlen: Sartorius szerint a pénznek nincs szaga, Harry szerint viszont nagyon nem mindegy, hogy az ember vagyona honnan származik, és inkább lemond mindenről, még a házasságról is, és szegényen él! Kérdés persze, hogy meddig és milyen áron…

László Zsolt és Porogi Ádám A szerelmesek házai című előadásban (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

„Egy erkölcsileg teljesen magába roskadt társadalomról ír Shaw, amiből a fiatalok se tudnak kiszakadni, mert a szüleik és az ő szüleik is benne vannak nyakig. (…) Igazából hajlok arra, hogy Shaw nem nagyon rokonszenvezett a saját fajtánkkal, de olyan mérhetetlen iróniával tette ezt, olyan élvezetesen. És ez a már-már cinikusnak mondható attitűd hozzám nagyon közel áll. Ezért is rendezek olyan szívesen angol szerzőket“ – nyilatkozta korábban a darabbal kapcsolatban Valló Péter, az előadás rendezője. 

A szerelmesek házait nem sokkal a koronavírus berobbanása előtt, 2020. február 23-án mutatták be, Sodró Eliza, Porogi Ádám és László Zsolt főszereplésével. A további szerepekben olyan színészeket láthattunk, mint Martinovics Dorina (váltója egy ideig a színésznő várandóssága miatt Radnay Csilla volt), Kelemen József és Hajdu Károly. A produkció kicsivel több mint két évig volt műsoron, tavaly nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon is vendégeskedett. Az utolsó előadásra április 12-én, kedden kerül sor.  

Kiemelt kép: Sodró Eliza és Porogi Ádám A szerelmesek házai című előadásban (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)