Június 25-én utoljára lesz látható a Rózsavölgyi Szalonban a Szabó Magda egyik legnépszerűbb regénye alapján készült Az őz című előadás, amelyet több mint 80 alkalommal játszott a teátrum.

Encsy Eszter, a történet főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki. Szegény értelmiségi családban nőtt fel, és bolondos, virágokat babusgató apja, csendben robotoló anyja mellett részt kellett vállalnia a gondokban. A kor, amelyben Eszter született, iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, és örökre kipusztított belőle minden hitet, bizalmat, örülni tudást. A koraérett kislány a körülmények kegyetlen szorításában hamar megkeményedik, kapzsivá, önzővé válik. Elpusztíthatatlanul él azonban benne a vágy a szeretet, a szépség, az emberi melegség után; ezért is lopja el a gazdag családban nevelkedett, elkényeztetett Angéla kedvenc állatát, az őzet, és akaratlanul is annak pusztulását okozza. A második világháború után Eszterből ünnepelt, híres színésznő lesz, már nem szenved hiányt semmiben – csak éppen az “őz”, vagyis a szeretet, az őszinte emberi kapcsolatok hiányoznak az életéből. Minden, amit kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még a szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Eszter, ahogy ettől a társadalomtól tanulta, amelyben él, és amely fölnevelte, öl: akarva akaratlanul megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette őt.

Jelenetkép Az őz című előadásból (Fotó: Éder Vera)

A darabot – ősbemutatóként – 2016. október 15-én láthatta először a közönség, Szabó Magda regényéből Kovács Krisztina készített színpadi változatot a Rózsavölgyi Szalon számára. Az őz a kegyetlen őszinteség regénye: a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. 1959-ben, amikor megjelent, bombaként robbant be a köztudatba. A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotásává vált, köszönhetően felkavaró és lebilincselő történetének, csodálatos nyelvezetének, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségének.

A főszereplőt, Esztert Nagy Mari alakítja, mellette több karaktert életre keltve Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, valamint – váltott szereposztásban – Sipos Imre és Őze Áron lépett színpadra az elmúlt hat évben. A díszletet Enyvvári Péter, a jelmezeket Sántha Borcsa tervezte, az előadás rendezője Őze Áron.

Kiemelt kép: Jelenetkép Az őz című előadásból (Fotó: Éder Vera)