Szeptemberben lesz látható utoljára Sir Elton John és Lee Hall musicalje, a Billy Elliot az Erkel Színházban.

Lee Hall, angol dráma- és forgatókönyvíró 2000-ben bemutatott filmjének, a Billy Elliotnak a főszereplője egy tizenkét éves fiú, aki minden igyekezetével azon van, hogy álmait valóra váltsa. Bár családi háttere és anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, mégis minden vágya, hogy balett-táncossá váljon. Az emberi összefogásról és a küzdésről szóló megható alkotás szerte a világban nagy sikereket ért el. Elton John, akit a zeneiparban elért munkássága mellett a minden idők egyik legsikeresebb Disney-rajzfilmje, Az Oroszlánkirály, valamint az Aida musical révén is ismerhetünk, szintén látta az alkotást, amely akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, ebből a történetből zenés színpadi művet fog írni. Hall és John neki is láttak a közös munkának, amelynek végeredménye az a 2005-ben bemutatott darab, amely a XXI. század egyik ikonikus darabjává vált.

A musical magyar változatára több mint 10 évet kellett várni, míg végül a Magyar Állami Operaház belevágott a különleges projektbe. BŐven volt rá okuk, hiszen Magyarországon egyre kevesebben adták be jelentkezésüket a Magyar Táncművészeti Főiskolába, férfi balett-táncosból pedig akkora a hiány, hogy az pár év múlva akár magát a szakmát is veszélyeztetheti. Így hát, az Operaház igen különös formáját választotta a promóciónak: műsorra tűzték a Billy Elliotot, amely megmutatja, hogy nem ciki, ha egy férfi is balettozik. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója nyilatkozatai alapján törekvésük végül célt ért: egyre többen felvételiznek balettszakra.

Hiába azonban a siker, Elton John musicalje, a Billy Elliot szeptemberben búcsút vesz az Erkel Színháztól: a következő hónapban mintegy 11 alkalommal tekinthető meg Szirtes Tamás rendezése – úgy tűnik szeptember 22-én húz magára utoljára balettcipőt egy nagyon különleges kisfiú. Billyként Vass Torda Nemere, Halász Dávid és Puczkó-Smith Levente lép színpadra, mellette olyan színészeket láthatunk, mint Auksz Éva, Ladinek Judit, Gallusz Nikolett, Tóth Sándor, Németh Kristóf, Stohl András, Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Csákányi Eszter, Simon Boglárka, Krassy Renáta, Borbély Richárd, Csémy Balázs és Fejszés Attila.

Jelenet a Billy Elliotból (Fotó: Palyi Zsófia / Operaház)

Kiemelt kép: Jelenet a Billy Elliotból (Fotó: Palyi Zsófia / Operaház)