A Csokonai Színház rekonstrukciója, a Latinovits Színház belső tereinek párhuzamosan zajló megújulása és a koronavírusjárvány nagymértékben átütemezte a társulat idei terveit. Gemza Péter, a színház igazgatója elmondta, hogy az elmúlt embert próbáló időszak azért teret engedett néhány új projekt kibontakozásához is. Ugyanis a karanténnak köszönhető, hogy egy igazán egyedi, formabontó Hamlet előadást készítettek. A darab mind történetében, mind megvalósításában új köntösbe bújt. A Londonban végzett magyar rendező Éry Franciska, fókuszba helyezte a távolságtartást, mindemellett főszerepet biztosított a vizualitásnak a hanghatásoknak is. Így történhetett, hogy a Nagyerdei Stadion üveggel elzárt része színpaddá alakult. Míg a színészek bent játszanak, a nézők kívülről nézik őket és fülhallgató segítségével lehetnek részesei a produkciónak. A rendező azt is elárulta, hogy ebben a furcsa, járvánnyal terhelt helyzetben leginkább a gyász és annak feldolgozása izgatta a Hamlet kapcsán, az, hogy a gyász súlya alatt Hamlet hogyan roppan meg, hogyan ütközik folyamatosan tragédiákba. Hozzátette, hogy „színházba menni ma radikális tett, és ha színház mindenkié, akkor mindenkire oda kell figyelni”. A produkció címszerepét Rózsa László, Ophéliát Mészáros Ibolya játssza.

Az új évad izgalmai mellett, még mindig várja az érdeklődőket a Lehunyja sok szemét a ház elnevezésű kéthetes programsorozat, mellyel a Csokonai Színház társulata és közönsége kis időre elköszön a felújítás előtt álló történelmi épülettől. Augusztus 18. és szeptember 5. között a látogatóknak lehetőségük nyílik kulisszajárásokkal, színházi kvízözönnel, zenés erkélykoncertekkel, nyílt próbákkal interaktívan részt venni a tiszteletteljes búcsúban. Az egyik, talán legkülönlegesebb, az élőlánc, mely segítségével átköltöztetik egy-egy előadás ikonikus kellékét és jelmezét. Az eseménysorozat a Lighthouse: ON fénytárlattal kezdődött és a Bánk bán premierjével zárul.

A Csokonai Színház kellékeinek költöztetése (Fotó: Molnár Péter)

Az ON térspecifikus csoportos kiállítás a Lighthouse fényművészeti szövetség alkotóinak kompozícióit mutatja be alkalmi kiállítótérré avatva a Csokonai Színház különleges atmoszférájú környezetét. Az állandó változást és a változó állandóságot szimbolizáló alkotások a fény különböző közegeinek személyes megtapasztalására invitálnak. Az én Csokonaim keretein belül személyes hangvételű kulisszajárásokat tartanak. A színészekre hangolt bejárásokon a szokásos helyszínbemutatások mellett a művészek azon élményeikről, emlékeikről mesélnek, amelyek az épület egy-egy szegletéhez kötik őket. A rendezvénysorozatból nem maradhatnak ki a nyílt próbák sem. Bepillantást nyerhetünk abba a közönség előtt sokszor rejtett munkafolyamatba, ami egy-egy színházi előadás elkészültéhez vezet. A francia vígjáték, az Őszintén szólva próbáira augusztus 24-én és augusztus 31-én ülhettek be azok, akik Gemza Péter rendezői instrukcióra voltak kíváncsiak.

Lehunyja sok szemét a ház utolsó eseménye, a nézőkkel közös fáklyás felvonulás, mellyel szimbolikus búcsút vesznek a megújulás előtt álló épülettől, ahol Újhelyi Kinga és Szabó Krisztián koncertje várja a menetet.

A Lehunyja sok szemét a ház részletes programja a színház weboldalán érhető el. 

Kiemelt kép: A Csokonai Színház  évadnyitó társulati ülése (fotó: Molnár Péter)