Az MTI közleménye szerint Nagylátószög címmel kiállítás nyílt a brüsszeli Liszt Intézetben, amely a magyar filmgyártás 120 évét mutatja be a Nemzeti Filmintézet és a Belga Királyi Filmarchívum támogatásával. Az esemény megnyitóján a brüsszeli magyar kulturális központ igazgatója, Burányi Adrienne elmondta, hogy a tárlat többek között fotóanyagokkal, plakátokkal, a filmekhez kapcsolódó tárgyakkal, jelmezekkel, díjakkal, stílustörténeti összeállításokkal és vetítésekkel igyekszik mélyebb betekintést engedni a témába. Hasonló kiállítást láthattunk itthon is a budapesti Ludwig Múzeumban.

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója, Ráduly György kiemelte, hogy a kiállítás „átfogó képet ad a magyar filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről a film születésétől a némafilm korszakán és a hangosfilm feltalálásán keresztül a kortárs alkotásokig”. Persze a Nagylátószög fókuszában nem csupán a hazai alkotásokat találhatjuk, hanem a hazai alkotókat is, ezáltal betekintést kaphatunk honi és nemzetközi karriert befutott magyar művészek életébe is. A látottakat filmvetítések egészítik ki, ahol ikonikus műveket ugyanúgy láthatnak az érdeklődők, mint kevésbé ismert néma- és hangosfilmeket. 

A Nagylátószög kiállítás június 17-ig tekinthető meg Brüsszelben, de ez csak az első állomása a magyar filmgyártás 120 évét bemutató tárlat nemzetközi utazásának, szóval további külföldi városokba is át fog költözni a programokkal színesített kollekció. 

Kiemelt kép: A kiállítás plakátja (Fotó: Magyar Kulturális Központ Brüsszel)