Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operáját mutatja be a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 9-én és 10-én a Müpában.

A 2022/23-as évad nyitányaként a Müpával közösen színpadra állított operaprodukcióval jelentkezik a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván rendezőként és karmesterként Benjamin Britten 1954-es A csavar fordul egyet című operáját állítja színpadra. A két árváról és nevelőnőjükről szóló Henry James-kisregény történetét a korábbi dada és inas szellemei teszik hátborzongatóvá. A Budapesten mindössze két alkalommal, szeptember 9-én és 10-én látható darab főszereplője a svéd szoprán, Miah Persson, a többi szerepben többek között Laura Aikin, Andrew Staples és Allison Cook mutatkozik be. A darab gyerekszereplői, a 12 éves Ben Fletcher és a 11 éves Lucy Barlow Angliából érkeznek. A produkció társrendezője ezúttal is Marco Gandini, aki Franco Zeffirelli mellett évekig dolgozott hasonló szerepben, azóta a világ legnagyobb operaházaiba hívják rendezni. 

A Müpában a szeptember 10-i előadás előtt nyilvános beszélgetést is tartanak az eredeti kisregény feldolgozásairól: Dragomán György és Szabó T. Anna J. Győri László irodalomtörténész segítségével igyekszik megfejteni, hogy mi is lehet A csavar fordul egyet ma sem szűnő hatásának titka. Az operaprodukció a budapesti premiert követően október végén a Vicenzai Operafesztiválon lesz látható lesz.

Kiemelt kép: Fischer István (Fotó: Stiller Ákos)