A Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja, Böröndi Bence miután Alföldi Róbert rendezésében eljátszotta Oresztész szerepét az Elektrában, most ő maga ül a rendezői székbe. Enn Vetemaa észt író színművét, az először 1972-ben bemutatott Vacsora öt személyre című darabot viszi színre a budaörsi teátrumban.

A történet helyszíne Észtország, pontosabban az Észt Szovjet Szocialista Köztársaság, valamikor az 1970-es évek végtelen közepén, egy olajbányászatból élő kisváros lakótelepi tisztaszobája. A főszerepben egy fiatal házaspár, afféle mintapolgárok, mérnök férj, tudós asszony, akik épp a férj szüleit várják vacsorára. Ahogy az lenni szokott, ilyenkor kezdenek a dolgok félresiklani.

„Nem mintha egy anyós érkezése, a világon bárhol, bármi jót ígérne: de itt, a hamvába holt ipari projektek földi pokollá lett romjain, a világmegváltó eszmék paródiává züllött roncsai között egy anyós is duplán fáj. Nem csoda tehát, ha az este pillanatok alatt csatatérré varázsolja a vacsoraasztalt, mégpedig olyan csatatérré, ahol győzni nem lehet, csak – optimális esetben – kevésbé veszíteni, mint az ellenfél, vagy -ség” – áll a színlapon.

A Vacsora öt személyre szereplőit Páder Petra, Lengyel Benjámin egyetemi hallgató, Spolarics Andrea, Ilyés Róbert és Chován Gábor alakítják. Az előadás bemutatója május 17-18-án lesz a Budaörsi Latinovits Színházban.

Kiemelt kép: Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Borovi Dániel)