Börcsök Enikő színművészre emlékező kamarakiállítás nyílt szombaton az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában, amely a színpadi színésznőt és az embert állítja a középpontba. Börcsök Enikő (1968-2021) alakját fényképek, előadásrészletek, személyes tárgyak és dokumentumok idézik meg.

A kiállítást Kútvölgyi Erzsébet nyitotta meg, valamint Buza Tímea működött közre. Börcsök Enikő rövidre szabott művészi pályája 2021 januárjában ért véget, a színésznőnek csupán három évtized, ugyanakkor számos kiemelkedő alakítás adatott meg a színpadon. “Egyszerű volt, természetes és őszinte. Nem kívánt magának előjogokat a tehetség okán, és nem nézett le senkit azért, mert annak nem adatott annyi az isteni szikrából, mint neki” – ezekkel a gondolatokkal búcsúzott a kivételes művésztől Valló Péter, aki a Vígszínházban és a Radnóti Színházban is többször rendezte őt.

Börcsök Enikő és Kern András a Honderűben (Fotó: Vígszínház)

A pályakezdő „barna szemű, barna hajú, barna hangú lány” már első színpadi szerepeivel kivívta a közönség és a szakma elismerését: első évada után a legjobb színésznő díját ítélte neki az Országos Színházi Találkozó zsűrije. Három kaposvári évad és olyan alakítások után, mint Célimene, Júlia és Polly, a Vígszínházhoz szerződött, amelyhez hűséges maradt haláláig. „Imádom a Vígszínházat, és nem akarok máshova menni. Vígszínházi tag vagyok, nagyon szeretem a társulatot, az itt dolgozó embereket a műszaktól a különböző tárakig. Ők a barátaim, mindent megtesznek értem. Szeretem magát az épületet is, a színpadot, a nagy teret és természetesen az előadásokat, amelyekben benne vagyok” – nyilatkozta korábban Börcsök Enikő.

A fiatal lányszerepeket viszonylag hamar felváltották az érett asszonyok, és miközben leginkább kortárs figuráira emlékezhet a közönség, számos klasszikus szerepet formált meg. A vívódó nőalakok megjelenítése mellett a vérbő komédiázás és az énekes feladatok sem álltak tőle távol. Örömmel dolgozott más színházakban, más városokban is, és mindenütt tudása legjavát adta. Eljátszotta például a Pécsi Harmadik Színházban, majd a Bárka Színházban a Lila ákác Bizonyosné nagyságos asszonyát, a Radnóti Színház Prah előadásában a Nőt, Kecskeméten Adrienne Lecouvreurt, Veszprémben Kurázsi mamát, a Pinceszínházban pedig a Gézagyerek anyafiguráját, de belekóstolt a rendezésbe és a jelmeztervezésbe is.

Börcsök Enikő és Vecsei H. Miklós a John Gabriel Borkman című előadásban (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Pályáját megnehezítette, de nem határozta meg betegsége. A két vesetranszplantáció hosszú időre elszólította a színpadtól, hogy újult erővel vesse bele magát szerepeibe. Személyes sorsa arra késztette, hogy még több embert segítsen. A Vese Program nagyköveteként, a Transzplantációs Alapítványnál végzett munkájával sokaknak adott bíztatást. Becsvölgyén, a kis zalai faluban férjével, Tóth József festőművésszel táborokat szervezett gyerekeknek, hogy kiragadja őket a hétköznapok szürkeségéből.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban 2023. február 26-ig látható emlékkiállítás kurátora Somogyi Zsolt, a látvány Andorka Tímea munkája.

Kiemelt kép: Börcsök Enikő (Fotó: Dömölky Dániel)