Ma ünnepli 65. születésnapját Borbiczki Ferenc, Jászai Mari-díjas színész.

Borbiczki Ferenc Győr-ben, 1957. október 23-án látta meg a napvilágot Borbiczki Ferenc és Fekete Erzsébet gyermekeként. 1981-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ugyanebben az évben leszerződött a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Tíz évig játszott a királynék városában, számtalan emlékezetes alakítása emelte őt a ’80-as évek legendás veszprémi színészévé.

1991-ben csatlakozott a Vígszínház társulatához, amelynek azóta is tagja. Életében csaknem 100 színpadi szerepben nyújtott kiváló alakítást, de több filmben (Felhő a Gangesz felett, Egy szerelem gasztronómiája, A Viszkis, Most van most, Pesti balhé) és sorozatban (Família Kft., Kisváros, Munkaügyek, 200 első randi, Drága örökösök, Keresztanyu) is játszott, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott hangjáték-, illetve szinkronszínész.

Borbiczki Ferenc A dzsungel könyvében (Fotó: Gordon Eszter)

Az általa megformált karakterek szikár tisztasága, szenvedélyes játékának egyszerű karcossága mindig magával ragadó. Színpadi jelenlétéből áradó őserő és mély bársonyos hangja emlékezetessé és összetéveszthetetlenné teszik minden szerepében. A drámairodalom legnagyobb alakjait játszotta el: volt Orlando az Ahogy tetszikben, Zuboly a Szentivánéji álomban, Lopahin a Cseresznyéskertben, Miska a Mágnás Miskában vagy éppen Kőműves Kelemen, Sancho Panza, Peer Gynt. Szerepei közül kiemelkedik A dzsungel könyve című musical, amelynek hazai bemutatója (1996. január 28.) óta játssza Akela szerepét, vagyis már több mint 1300-szor lépett színpadra a farkasfalka vezéreként. A Vígszínház másik legendás sikerében, A Pál utcai fiúkban Janóként, a Grund őreként is látható. Az említett két zenés játékon túl jelenleg látható Az öreg hölgy látogatásában a kisváros jeles polgáraként, az Anna Kareninában Scserbackij hercegként, a Képzelt beteg Béralde-jaként, valamint a nemrég bemutatott A kastély takarítója és liftkezelőjeként.

1990-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2009-ben a Vígszínház társulata “A kiscsillag is csillag”-díjjal jutalmazta, amelyet az évad legjobb epizódistájának ítélnek oda. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Kiemelt kép: Borbiczki Ferenc (Fotó: Dömölky Dániel)