Ma ünnepelné 60. születésnapját Borbély Szilárd, József Attila-díjas magyar költő, író, egyetemi oktató, irodalomtörténész.

Borbély Szilárd 1963. november 1-jén született Fehérgyarmaton. 1988-tól a József Attila Kör tagja volt, 1989 és 2004 között a Magyar Írószövetség működésébe kapcsolódott be. 1989-ben szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1989-től 1992-ig tanársegéd volt, majd 1995-ig a Kossuth Lajos Tudományegyetem régi magyar irodalomtörténeti tanszékének aspiránsa volt, ezt követően 1998-ig egyetemi adjunktusként tevékenykedett, utána docensként dolgozott.

2001-től a Magyar Tudományos Akadémia Elektronikus Textológiai Bizottságának tagja, majd 2005-től a Szépírók Társaságáé. 2006-tól három éven át az Alföld folyóirat szerkesztője, 2008-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. 2010-től a Studia Litteraria szerkesztőségének tagja, korábban 1989-től 10 éven át dolgozott itt.

Borbely Szilárd (fotó: debrecenliterature.hu)

Életének meghatározó és rendkívül sajnálatos pontja a 2000-ben szülei ellen elkövetett rablógyilkosság. Művészetének számos vonatkozásában megjelenik az innen fakadó talajvesztettség érzése, a bizonytalanság, hitvesztettség és elhagyatottság. Pályáját alapvetően folytonosnak jellemezte, folyamatos szakadásokkal.

Világsikerű, számos nyelvre lefordított regényében a Nincstelenekben megjelenő falut, saját, olyannyira gyűlölt szülőhelyéről mintázta. Az onnan való elvágyódás mellett, önmagáról kialakított képének fontos tényezője, a kulturális migrációja és az, hogy úgy érezte „elárulta” a sorsközösségét. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a regényből készült színmű bemutatásával készül az évfordulóra, a Botos Bálint rendezésében készülő előadás premierje januárban lesz. 

Tragikusan rövid élete és mesteri tehetsége sokat tanít nekünk az életben és az életről. Munkásságával számtalan díjat és sokak, egy ország elismerését vívta ki. Rendkívül kritikus volt magával szemben, azonban vitathatatlan, hogy Borbély Szilárd munkássága nélkül valóban nincstelenek volnánk!

Kiemelt kép: Borbély Szilárd (Fotó: tiszatajonline.hu)