Ma ünnepli 35. születésnapját Borbély Alexandra, Jászai Mari-díjas színésznő.

Borbély Alexandra Nyitrán, 1986. szeptember 4-én született, és gyermekkorát is Szlovákiában, Nagycétényben töltötte, majd a komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett. Felvételizett a Pozsonyi Színművészeti Főiskolára is, de végül mégis Budapest mellett döntött. Mielőtt felvették volna az egyetemre, egy évet töltött stúdiósként a Nemzeti Színházban, ahova Jordán Tamás hívta. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és még ugyanebben az évben a Katona József Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. Itt ismerkedett meg Nagy Ervinnel, akivel 2021 augusztusában kötött házasságot.

A fiatal színésznőt olyan darabokban láthatta a közönség a Katonában, mint A szerelem diadala (Korina); a Szirénének, a Két lengyelül beszélő szegény román (Dzsina), a Ledarálnakeltűntem, az Áll a bál, a Virágos Magyarország; a Pinokkió (Malvina), az Ahol a farkas is jó (Jancsó Piroska), Az Olaszliszkai (Ügyész), az Oszlopos Simeon (Mária húga), a Rükverc (fiatal Vidráné és egyéb szerepek), A két Korea újraegyesítése; a Berlin, Alexanderplatz (Ida) vagy a Részegek. Jelenleg az Ahogy tetszik, A kaukázusi krétakör, a Tartuffe és az Othello című darabokban játszik, legközelebb pedig a decemberben bemutatásra kerülő Apák és fiúkban láthatja a közönség Fenyicskaként, ezt követően pedig a Jerma című Lorca-mű átiratában lép színpadra. Vendégszerepelt a Centrál Színház (A nevem Mary Page Marlowe), az Orlai Produkciós Iroda (Élet.történetek.hu – Pirs Bella, Mindent Éváról), az Óbudai Társaskör (Megszűntem önnel törődni) és a 011 Alkotócsoport (Meanwhile in Kansas, Kutyaszorítóban) előadásaiban, valamint a Szépművészeti Múzem Textúra-sorozatában is.

Borbély Alexandra és Huzella Júlia az Ahogy tetszik című előadásban (fotó: Horváth Judit)

A 2010-es években több kisjátékfilmben is szerepelt (069, Mélylevegő, Kimenő, Minden vonal, Hamlet 360), de olyan mozifilmekben is láthattuk már, mint a Coming out, a Swing, Az éjszakám a nappalod, a Drakulics elvtárs vagy a Spirál. Leghíresebb szerepe az Enyedi Ildikó 2017-es, A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölt Testről és lélekről című filmjének Máriája volt, alakításáért 2017-ben, Berlinben elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját, 2018-ban pedig megkapta a Magyar Filmdíj legjobb női főszereplő, valamint a Magyar Filmkritikusok Díja Legjobb női alakítás díját. Emellett gyakran forgat televíziós sorozatot is, szerepelt többek között az Átok, a Munkaügyek, a Hacktion: Újratöltve és a Terápia című szériákban, valamint ő az egyik főszereplője az RTL Klub saját gyártású (és teljes egészében magyar fejlesztésű) Mellékhatás című heti sorozatának, amelynek jelenleg is forgatják a második évadát. 2018-ban Jászai Mari-díjat kapott.

Kiemelt kép: Borbély Alexandra (fotó: Berecz Valter)