Április 1-je van, így szerkesztőségünk is mókázásra adta a fejét, a hétvégén összeszedtük nektek, hogy milyen kultfilmekből és sorozatokból tudnánk a bolondok napjához méltó színpadi változatot elképzelni. 10 perc alatt összedobtunk egy 30 tételes listát, amiből végül kiválasztottuk a legjobb hatot. Természetesen állunk a színházigazgatók rendelkezésére, akik még nem tudják, hogy mit játszanak a következő évadban, sok izgalmas címünk maradt még számukra… 🙂

Keresztapa bábelőadás

Francis Ford Coppola gengszterdrámája a modern kori filmművészet egyik legcsodálatosabb alkotása, amely hogyan máshogy jelenhetne meg a világot jelentő deszkákon, mint bábok segítségével? Sőt, jelenetenként más-más technikát alkalmazva… A film első perceit feketeszínházi megoldással képzeljük el, Don Vito arca a sötétből kibontakozva ijesztené halálra az egyébként is rettegő audienciára érkezőket. Az esküvőt marionettfigurákkal vinnénk színre, Michael éttermi jelenetéhez bunraku technikát használnánk, az öt család találkozását pedig kesztyűbábokkal játszanánk el. Rendezőnek Szikszai Rémuszt javasoljuk, ő a Kutyaharapással bizonyította már, hogy frenetikus gengszterdrámát képes színpadra álmodni.

Alkonyat balett

A sok millió kamasz szívét elnyerő romantikus vámpírtörténet szüzséje olyan egyszerű és lassú, hogy mindenképp a látványvilág feldobásával tudjuk csak színpadra képzelni, ezért balettelőadást rendeznénk belőle. Bella és Edward pillanatok alatt szárba szökkenő szerelméhez a filmben egy virágos mező ad hátteret, ehhez hasonló díszletben nagyon is el tudjuk képzelni, ahogy a táncosok sorra dobálják a demi pliéket és a pirouette-eket. Csak arra kell majd ügyelniük, hogy a hosszas néma egymásra bámulásoknál kényelmesebb alappozíciót vegyék fel, mert ebből ugye elég sok lesz…

Edward és Bella / Alkonyat (Fotó: imdb)

Doktor House operett

Sokak szívébe belopta magát a Hugh Laurie által mesterien megformált barátságtalan és zseniális doktor, aki a legritkább esetekre specializálódott, azonban ha valaha bárki is színdarabot faragna Doktor House kacifántos ügyeiből, annak mindenképpen a műfaj csillagait felvonultató operettben kellene gondolkodnia. Persze nem lennénk azoknak a helyében, akiknek énekbe kellene foglalnia a szubakut szklerotizáló pánenkefalitiszt vagy éppen az Ornitin-transzkarbamiláz hiányt, viszont hálás feladat lenne a színészek számára, hiszen a páciensek a fájdalomtól könnyen kivághatnák a magas C-t, a doki pedig nem csak a modorával, hanem az orgánumával is karcolhatna.

Szex és New York kabaré

Aminek a címét rögtön átírnánk Szex és Budapest-re, hogy egyből magáénak érezze a hazánk fővárosában élő szingli-társadalom. Mindössze 4 csinos, pergő nyelvű harmincas dívára lenne szükség az előadás megvalósításához, illetve egy jó humorú íróra/írónőre, aki a Jimmy Choo meg a Manolo Blahnik topánok helyett Tisza cipőt ad a lányok lábára, a Cosmopolitan koktélokat szatmári szilvapálinkára cseréli a kezükben, a menő new york-i bárok helyett pedig budapesti romkocsmákba helyezi át a férfivadászatok helyszínét. Garantáltan teltházas előadás lenne, főleg ha Mr. Big is szerepet kapna a történetben…

Miranda, Samatha, Charlotte és Carrie / Szex és New York (Fotó: HBO)

A Gyűrűk Ura romantikus komédia

J.R.R. Tolkien örökbecsű klasszikusából Peter Jackson faragott a regényt hűen követő filmtrilógiát, de egy kis fantáziával olyan módon állíthatnák színpadra a gazdag alapanyagot, amely szenvedélyesen eltérne tőle. Miért ne uralhatná Középföldét Sauron helyett a L’amour? A háborút elfeledve Aragorn gondtalanul időzne el Arwen völgyzugolyában, Frodó az Egy Gyűrűvel láncolná magához Samut, Gandalf végre nyíltan felvállalhatná a Balrog irányába táplált érzelmeit, Trufa és Pippin életük végéig hűséget fogadnának a napi tízszeri étkezésnek, Gollam pedig szerelembe esne egy logopédussal.

Reszkessetek, betörők! pantomim

Nincs karácsony Kevin nélkül – ezt mindenki kívülről fújja, aki Magyarországon él és van TV-je, elvégre kihagyhatatlan ünnepi program, ahogy kacagunk a pórul járó betörőkön. A komikumot azonban nagyban fokozhatná, ha egy kamaraszínházban műsorra tűznék a koncepciót pantomim formájában. Képzeljük csak el milyen könnyfakasztó lenne, ahogy a fehérre mázolt arcú művészeknek egyetlen hang nélkül kellene előadniuk, ahogy belelépnek egy törött karácsonyfadíszbe, tarantula pók kerül a fizimiskájukra vagy éppen forró kilincsre markolnak rá. Ráadásul a hitelesség kedvéért mindegyiket élesben. Már csak meg kell keresnünk a magyar Joe Pescit és Daniel Sternt.

Kiemelt kép: Hugh Laurie Dr. House-ként (Fotó: imdb), Macaulay Culkin a Reszkessetek, betörők!-ben (Fotó: imdb) és Marlon Brando a Keresztapában (Fotó: imdb)