Idén ünnepli 15. születésnapját a Kultkikötő. Az amatőr színjátszó táborból induló kezdeményezés másfél évtized alatt úgy fejlődött az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljává, hogy közben megőrizte azt a semmivel sem összehasonlítható varázsát, ami miatt nemcsak a közönség, de a hazai művészvilág apraja-nagyja is örömmel tér ide vissza. A folyamatosan gyarapodó, Balaton-parti szabadtéri játszóhelyek története 2006. július 14-én, a Veszett fejsze című előadással, Balatonföldváron kezdődött. 

„A Kultkikötő-t nem szalaggal átkötött ajándékként kaptuk talán ezért volt egyszerre gyötrelmes és felemelő felépíteni! A munka és a szabadságvágy miatt lett a Kultkikötő az, ami” – így emlékszik vissza Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója a kezdetekre, aki szerint a Kultkikötő legnagyobb érdeme, hogy az évek alatt egyfajta olvasztótégelyévé vált a színházi szcénának: ide minden irányból, aktuális nehézségektől és feszültségektől függetlenül, örömmel jönnek a kollégák. A szabadtéri koncertek, színházi előadások mellett a „szakmaközi” nagy találkozások, fontos beszélgetések helye is a Kultkikötő.

És hogy miként emlékeznek vissza az idén jubiláló rendezvénysorozatra az ott fellépő művészek? Erről kérdeztük többek között Cseke Pétert, Vecsei H. Miklóst és Gubás Gabit is a ma este induló, a Kultkikötő születésnapját ünneplő sorozatunkban. Ne maradjatok le róla!

Kiemelt kép: Nagy Viktor (fotó: Sebestyén Blanka)