Ma ünnepli 70. születésnapját Böhm György, Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházi rendező, dramaturg.

Böhm György Dunaföldváron, 1953. július 2-án látta meg a napvilágot. 1979-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán, majd egy évvel később színház- és filmesztétikai szakosítást szerzett. Ez alatt az egy év alatt, 1980-ig rendezőasszisztensként dolgozott a Vígszínházban, majd két évig dramaturgként működött a Szegedi Nemzeti Színháznál, 1987-ig pedig irodalmi vezetője volt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznak, amely intézménynek egyben alapító tagja is. 1986-ban visszatért Budapestre a Rock Színház dramaturgjaként, majd egy évvel később – ekkor már dramaturgként – visszatért a Vígszínházba is.

1989 és 1995 között Szerzői Jogvédő Hivatal tanácsadója volt, ezzel félig-meddig párhuzamosan 1991-től 1997-ig a Budapesti Kamaraszínház dramaturgja, majd 1996-tól egy évig a Friderikusz Show gagman-je. 1992-től a Győri Nemzeti Színház vezető dramaturgjaként és rendezőjeként dolgozott. 1995 és 1996 között posztgraduális képzésben vett részt, ahol marketing- és reklámmenedzseri diplomát szerzett. 1997 és 2001 között vezető dramaturg és kreatív tanácsadó volt a Fővárosi Operettszínházban, később pedig irodalmi vezetőként és rendezőként is dolgozott a nagymező utcai teátrumban.

Jelenetkép a Szépség és a Szörnyeteg című musicalből (Fotó: Gordon Eszter)

Rendezőként a legnagyobb sikert a Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musical színpadra állításával érte el, amely előadás nemcsak hazánkban, de német nyelvterületen is látható volt országos turnék keretén belül, és mára meghaladta az 1000. előadást. E mellett olyan előadások fűződnek a nevéhez, mint A mosoly országa (Szegedi Szabadtéri Játékok), a Sybill, A kőszívű ember fiai, a Vörös és fekete, a Hello, Dolly!, a Valahol Európában (Győri Nemzeti Színház), a Funny Girl, a Kánkán, a Hello, igen?, a Csókos asszony (Budapesti Operettszínház), a Nyolc nő, a Vértestvérek (Turay Ida Színház) az Arzén és levendula, a Cigánykerék (József Attila Színház) vagy A Játékkészítő (TulipánTündér Produkció). Rendezői és dramaturgi munkássága mellett íróként is közreműködött több zenés darab (A kőszívű ember fiai, Valahol Európában, Hotel Menthol, Menyasszonytánc, Szép nyári nap – Neoton-musical) és balett létrejöttében.

1981-ben és 1987-ben is megkapta az év legjobb dramaturgjának járó elismerést, 1992-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1993-ban megkapta a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, 1997-ben pedig A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2012-ben Nádasdy Kálmán-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Böhm György (Fotó: Gorondy-Novák Edit/Index)