Ma ünnepli 40. születésnapját Bödőcs Tibor, Karinthy-gyűrűs humorista, író.

Bödőcs Tibor Zalaegerszegen, 1982. december 11-én született, gyerekkorát egy zalai kis faluban, Búcsúszentlászlón töltötte. Eredetileg színésznek készült, majd magyartanárnak tanult, végül humorista lett. 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz, és még abban az évben állandó kerettagja lett a Rádiókabarénak. Az országos ismertséget a 2005-ös Esti Showder szereplés hozta meg számára. Ebben az időszakban, a műsort gyártó Kovács Kristóf tulajdonában álló Primetime egy új esti show-t kívánt indítani, kizárólag stand uposokkal. Ennek a kísérleti rovata volt a már akkor is Showder Klub nevet viselő műsorelem Fábry Sándor műsorában. Ekkor olyan történetekkel lett országosan ismert, mint a David Attenborough-paródia vagy a vendégségben lerészegedő ismerős, aki a feleségével vitázik az indulásról.

Az ezt követően indult Showder Klub országos siker lett, az első néhány évben sorra nyerte a nézettségi versenyeket. Miként a Dumaszínház többi humoristája, Bödőcs is országos népszerűségnek örvendhetett, ezzel pedig a Dumaszínház egyik legtöbb fellépést kapó humoristájává vált. A hazai stand up szcéna egyik meghatározó alakja lett, a szilveszteri Rádiókabarék állandó utolsó fellépője lett (ez korábban Hofi Géza helye volt). Közel öt év után lépett ki a Dumaszínház társulatából, és egy évig tévés szereplést sem vállalt. Elmondása szerint szüksége volt az önállósodásra ahhoz, hogy továbbra is a minőségi humort tudja képviselni. A szétválás ellenére nem romlott meg a viszony a Dumaszínházzal, vendégművészként gyakran fellép náluk. Visszatért a Showder Klubba is, ahonnan 2012 decemberében bejelentette kilépését.

Bödőcs Tibor (Fotó: Bödőcs Tibor hivatalos oldala)

Országos turnéit önállóan szervezi, önálló estjeit Az élet értelme és kertészeti tippek, Cefre Palota, Böllérbalett, Nincs idő gólörömre, Kolera a vackor csoportban címmel láthatta a közönség. Ezekből videóváltozatokat is készített, amelyeket a Comedy Central rendszeresen a műsorára tűz. Meggyőződése, hogy a humorban nincs tabu, szerinte minden és mindenki kritizálható, és aki ezt nem bírja, annak önmagával van gondja. Nehéznek tartja a munkáját, különösen a közéleti témákat illetően: egy interjúban úgy fogalmazott, hogy gyakran találkozik közönyös, tudatlan vagy elfogult közönséggel, akik nem értik. Véleménye szerint hiába mond egy jó poént egy magyar közszereplőről, ha a nézők többsége nem követi annyira a közügyeket, mint régebben. Szövegeiben a közélet, a történelem, a kultúra és Búcsúszentlászló kocsmájának történéseit is érinti, gyakran említve kedvenc íróját, Hrabalt, illetve filmrendezőit, Tarr Bélától Quentin Tarantinoig. Az alkohol is meghatározó elem témái között.

A 2007-es Bakkermann című filmben rekordellenőrként, a 2019-es Drakulics elvtársban pedig Szikra konferansziéként láthatta a közönség. Első regénye Addig se iszik címmel 2017-ben jelent meg a Helikon Kiadónál, két évvel később pedig a boltokba került a Meg se kínáltak. Mindkét regénnyel elnyerte a Libri irodalmi közönségdíját, valamint utóbbiból színpadi adaptáció is készült Thuróczy Szabolcs szereplésével (rendező: Keresztes Tamás), amely előadás a 6SZÍN-ben látható. Harmadik műve Mulat a Manézs címmel 2021-ben látott napvilágot.

A pályatársak által „kis-Hofinak” is hívott humorista kétszer nyert Bon-bon díjat, mielőtt 2010-ben megkapta a Karinthy-gyűrűt. Szintén ebben az évben tett szert egy másik gyűrűre is, ugyanis megnősült, azóta pedig három gyermek édesapja lett.

Kiemelt kép: Bödőcs Tibor (Fotó: Bödőcs Tibor hivatalos oldala)