Május 5-én 20 órától a Trafó Kortárs Művészetek Házában debütál Biczók Anna Delicates című táncelőadása, melyben egy orosz, egy osztrák és egy magyar nő életútja keveredik hétköznapjaik mozdulatai közé. Hármuk táncában őseik élményei is megelevenednek – újra jelen idejűvé válnak a testükben hordozott emlékek.

Az előadás központi kérdései, hogy vajon a tánc, mint önkifejezési mód mennyire kommunikálja életünk személyes, illetve kulturális tartalmait, és hogy másképp szó-e hozzánk akkor, ha nincsenek mögötte szavak. Az előadásban a három nő mozgását követjük hétköznapi létezésükből indulva, minimális változásokon keresztül a sűrű múltat idéző katatón energikus pulzálásig. A három ember három különböző élményanyagot táncol együtt Európa középső és keleti régiójából, történeteiket olyan dinamikus mozgásnyelvvé formálva, amelyben feloldódnak a megakadások egy újra és újra végigjárható testemlékezet rituáléban. A darabban megszólalnak többek között a testbe íródott élmények, mozgásba indulnak a megrekedt elemek, és ha lehetséges, egy kicsit újra jelen idejűvé válnak a minket megelőző életek lenyomatai.

Az előadásban Juhász Adélt, Karin Pauert és Sasha Portyannikovat láthatja a közönség. A zenét Mákó Rozi szerezte, a fényekért Dézsi Kata, a jelmezekért Vass Csenge felel. A rendező-koreográfus Biczók Anna.

Kiemelt kép: Jelenet a Delicates című előadásból (Fotó: Trafó)