Ma ünnepli 65. születésnapját Bezerédi Zoltán, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező.

Bezerédi Zoltán 1955. július 18-án született, Budapesten. A Színművészeti Főiskolán Major Tamás és Székely Gábor tanítványa volt, 1980-ban szerzett diplomát, majd néhány évfolyamtársával (Básti Julival és Máté Gáborral) együtt leszerződött Kaposvárra, a sikeresen újjáalakuló Csiky Gergely Színházhoz. A legendás somogyi műhely jó iskola volt számára. Több mint két évtized után jött Budapestre, 2002-ben a Katona József Színház társulatának tagjává vált. Színházi szerepeinek száma megközelíti a 200-at: játszott többek között Shakespeare-t (Szentivánéji álom – Puck; A vihar – Caliban; Hamlet – Laertes; Vízkereszt – Böffen Tóbiás;  Titus Andronicus – címszerep; Szeget szeggel – Lucio; Troilus és Cressida – Thersites; Macbeth – Duncan), Molière-t (Don Juan, avagy a pesti nők iskolája – Alain; Tudós nők – Trissotin; Mizantróp – Oronte; Georges Dandin – címszerep), Csehovot (Cseresznyéskert – Jása; Ivanov – Lebegyev), de látható volt operettekben is (A denevér – Frosch; A víg özvegy – Nyegus; Luxemburg grófja – Sir Basil; János vitéz – Bagó).

Bezerédi Zoltán, Péter Kata, Szirtes Ági és Rujder Vivien a Rozsdatemető 2.0-ban (Fotó: Várady Nikolett)

Jelenleg a Katona József Színházban az alábbi darabokban látható: Háztűznéző (Rántotta), Ascher Tamás HáromszékenRozsdatemető 2.0 (Id. Hábetler János), Szürke galamb, A fehér szalag, Bánk bán (Tiborc), A császár. Jelentős, több országos hírnevet, ismeretséget jelentő alakítás mellett sikeres rendező is. sokoldalúságára jellemző, hogy több darabban koreográfusként is közreműködött. Fontosabb színházi rendezései közé sorolható a Yerma, a Bűn és bűnhődés, a Május 35. az Üvegcipő, az Édes Anna, a Feleségem története, a 3:1 a szerelem javára, az Én és a kisöcsém, a Hegedűs a háztetőn, az Úri muri vagy a Tóték.

Már főiskolásként szerepelt filmekben, azóta is sokszor látható a mozivásznon, valamint a televízió képernyőjén. Játszott többek között a Bizalom, a Te rongyos élet, A miniszter félrelép, a Hippolyt, a Meseautó, az Egy bolond százat csinál, a Trezor és a Hetedik alabárdos című filmekben, de olyan népszerű sorozatokban is feltűnt, mint a Kisváros, a Patika, az Éretlenek, a Barátok közt, a Hacktion, a Kossuthkifli, A mi kis falunk, a Válótársak vagy éppen az Alvilág. Egy alkalommal tévérendezőként is bizonyíthatta tehetségét: debütáló alkotását, a Miradot két díjjal (TV-kritikusok Díja és Camera Hungaria-díj) ismerték el.

Bezerédi Zoltán mint Münnich Ferenc a Trezor című tévéfilmben (fotó: Média Mecenatúra)

1990-ban Jászai Mari-díjjal, 1995-ben Őze Lajos-díjjal tüntették ki, 2010-ban Kossuth-díjat, 2013- ban pedig Máthé Erzsi-díjat kapott.

Kiemelt kép: Bezerédi Zoltán (fotó: Süveg Áron)