A Radnóti Színház Vad nyomozók című előadása kapcsán négyrészes beszélgetéssorozat indul februártól havonta, az előadások után, a Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Chilei Nagykövetség és a Radnóti Színház együttműködésében. A beszélgetéseken szó lesz – mások mellett – a magyarországi és latin-amerikai neoavantgárd mozgalmakról és a Vad nyomozók című regénye okán világhíressé vált íróról, Roberto Bolaño-ról. 

Tavaly szeptemberben mutatta be a Radnóti Színház a Vad nyomozók című darabot, amely a latin-amerikai irodalom egyik legelismertebb írójának, Roberto Bolaño nagyregényének a színpadi adaptációja. A hazai közönség a Tesla Laborban, Kelemen Kristóf rendezésében tekintheti meg az előadást. A történet egy kontinenseken átívelő, külső és belső utazásba szippantja a nézőket. Múltban és jövőben, eksztázisban és kudarcban, egy titokzatos költőnőnek a folyton elillanó nyomában járunk egy fiatal és bohém művésztársaság kalauzolásában. Ahogy a „zsigeri realista” költőmozgalom feltárul előttünk, az utazás egyre inkább elveszéssé válik, amelynek viszont része az életre szóló kaland is, füstölgő puskacsövekkel, szőrös lábú transzvesztitákkal, kitömött nyuszikkal és rengeteg erotikus képpel. A darab szereplői: Baki Dániel, Porogi Ádám, Gáspár Sándor, Sodró Eliza, Sipos László Márk, Mészáros Blanka, Pál András és Rusznák András.

Porogi Ádám a Vad nyomozókban (Fotó: Dömölky Dániel)

A Vad nyomozók előadása február 24-én tovább bővül havonta megrendezésre kerülő, izgalmasnak ígérkező beszélgetésekkel. Az első alkalommal, február 24-én Kertes Gáborral, a regény fordítójával és Kelemen Kristóffal, a színpadi változat írójával és rendezőjével beszélget Dézsi Fruzsina arról, hogy milyen hidakat lehet építeni Bolaño egészen más kultúrkörben játszódó, mégis univerzális témákat érintő műve és a magyar olvasók, nézők között. A március 29-i előadás után arról lesz szó, hogy milyen csoportjai, ideológiai és esztétikai víziói voltak a neoavantgárd mozgalmaknak, és hogyan él az emlékük Latin-Amerikában, illetve Magyarországon.

„A Radnóti nemcsak színházi műhelyként, hanem társadalmi fórumként is definiálja magát. Ezeken a beszélgetéseken az előadások által felvetett témákat vitatjuk meg többféle szemszögből. A HÍD-beszélgetések a latin-amerikai és a magyar kultúra kapcsolódásait, párhuzamait, a nyitottság és a diverzitás témáit járják körül” – mondta a Radnóti Színház igazgatója, Kováts Adél.

Ezen kívül pedig a nyitás jegyében a színház lehetőséget biztosít a magyar színházi kultúra és a regény iránt érdeklődő külföldieknek, hogy felirattal tekinthessék meg a Vad nyomozókat. Február 24-én és április 14-én angol, március 29-én és májusban spanyol felirattal követhető a produkció a Spanyol Nagykövetség támogatásának köszönhetően.

Kiemelt kép: Baki Dániel és Mészáros Blanka a Vad nyomozókban (Fotó: Dömölky Dániel)