Március közepén hozták nyilvánosságra az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagy rövidebb és ismertebb nevén POSZT versenyprogramját. 2019-ben Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor, József Attila-díjas író, dramaturg választotta ki a rangos színházi szemlére delegált előadásokat. A tizennégy új színházi produkció közül az egyik azonban mégsem tud részt venni a nyári találkozón.

A Pesti Magyar Színház mindössze kétszereplős előadását, A székeket tavaly tavasszal mutatták be Béres Ilona és Fodor Tamás szereplésével. A székek azonban a színésznő betegsége miatt nem utazik Pécsre – tudatta közleményben a teátrum. „Amennyire örültünk és amilyen büszkék voltunk, amikor megtudtuk, hogy Ionesco A székek színdarabja Szabó K. István rendezésében részt vehet a POSZT programjában, olyan szomorúan kell most tudomásul vennünk, hogy Béres Ilona elhúzódó betegsége nem teszi lehetővé, hogy kihasználjuk ezt az alkalmat és szakmai nézők előtt, színházi fesztiváli közegben mutathatnánk meg, hol tart most a Magyar Színház.”

Jelenet A tribádok éjszakája című előadásból (fotó: Várady Nikolett)

A székek helyére a versenyprogramba a Pinceszínház tavaly ősszel bemutatott A tribádok éjszakája című produkciója került. Per Olov Enquist drámájából, mely már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, Kiss Csaba rendezett előadást. A tribádok éjszakája a Női Egyenjogúság évében 1975-született, a története pedig a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író August Strindberg válásáról szól. A színpadon játékot látunk a szerelemről, a férfi és a nő közötti harcokról, a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, emberi élethelyzetekről – rengeteg groteszk humorral. A történet szerint egy bukott darab próbái zajlanak épp. Strindberg írta, felesége és annak szerelme-szeretője játsszák. A főbb szerepeket Kaszás Gergő, Györgyi Anna, Juhász Réka és Gömöri András Máté alakítják.

Kiemelt kép: A székek promóciós fotója (fotó: Pesti Magyar Színház)