A Tapolcai Rajzbarátok az irodalmi, filmművészeti alkotások, dalok újragondolására hívják az érdeklődőket: az ábrahámhegyi Bernáth Aurél Galériában megrendezésre került Megfestett versek című kiállítás tárgyát olyan festmények képezik, amelyek Bereményi Géza munkásságából inspirálódva születtek.

Bereményi Géza, Kossuth-díjas író, Artisjus könnyűzenei életműdíjas szövegíró, filmrendező, költő és forgatókönyvíró 2021. január 25-én ünnepelte 75. születésnapját. Pálffy Gézáné Szabó Éva, a Tapolcai Rajzbarátok tagja már korábban is inspirációs forrásul választotta az ő alkotásait. Az évforduló apropóján körtársaival együtt az ecset segítségével jelenítették meg azt, hogy a művek milyen érzéseket, gondolatokat váltanak ki belőlük. A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett szerző a kiállítás megnyitója alkalmával felidézte első dalszövegének, Az ócska cipőnek a megszületését: 1971-ben, egy évvel első novelláskötetének megjelenése után a budapesti éjszakában ismerte meg Cseh Tamást, akinek Iskola utcai albérletében másnap megszületett az ikonikus dal. Antoine és Désiré tehát 50 éves lett.

A Tapolcai Rajzbarátok közössége több évtizede alkot együtt, egyénileg és csoportosan is számos kiállításuk volt országszerte. Jelen felállásukban ez az első Tapolcán kívüli kiállításuk, erre az alkalomra több mint 50 alkotás született. Vallják, hogy Bereményi Géza költészete generációknak jelentett és jelent kapaszkodót, a leírt szavai titokzatosak, örökérvényűek. A kiállító művészek (Hangodi László, Mező Lászlóné, Pálffy Gézáné Szabó Éva, Stankovics Béláné Anikó, Varga Károly, Vargáné Vadászlaki Melinda) munkáit augusztus 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Bernáth Aurél Galériában (8256. Ábrahámhegy, Badacsonyi út 13.) minden héten csütörtökön, pénteken és szombat 17:00 és 20:00 óra között.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Megfestett versek című kiállítás megnyitójáról (fotó: Tóth B. Zsuzsa)