Ma ünnepli 70. születésnapját Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező, tanár, szerkesztő, dramaturg, fesztiválszervező, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója.

Bérczes László Tiszanánán, 1951. február 15-én született. Rendszeresen publikál szakmai folyóiratokba, ahová elsősorban színházi kritikákat, esszéket, interjúkat ír, de több könyv is fűződik a nevéhez. Általános- és középiskolai tanulmányait Egerben végezte, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem angol-német szakán szerzett diplomát 1976-ban. Ezt követően a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban nyelvtanárként dolgozott. 1984-től pedig neves színházi szakmai folyóiratokat szerkesztett (Film Színház Muzsika; Magyar Napló; Színház), azóta rendszeresen publikál. 1996-ban részt vett a Bárka Színház megalapításában, és 2011-ig művészeti tanácsadóként, valamint rendezőként is tevékenykedett a teátrumnál. 1996 és 2011 között a nevéhez fűződik a Bárka Színház berkein belül működő Hajónapló Műhely vezetése, mely kritikus- és dramaturgképző műhelyként lett ismert. 2011 és 2017 között rendező-dramaturgként a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott. 1998 óta a színházi munka és az írás mellett fesztiválszervezéssel is foglalkozik, ennek eredményeképpen az elmúlt években több ismert fesztivál megálmodója és megvalósítója volt: többek között társával és állandó dramaturgjával, Kiss Mónikával együtt hozták létre és szervezik az Ördögkatlan Fesztivált.

Bérczes László (fotó: Horváth Péter Gyula)

Művészeti vezetőként, rendezőként és dramaturgként olyan szakmai- és közönségsikert aratott előadások fűződnek a nevéhez, mint például a Mulatság (Slavomir Mrozek), az Előhívás (Michael Mackenzie) vagy a Hazatérés (Harold Pinter). Kaposvári rendezései közül kiemelkedik a Vaknyugat (Martin McDonagh), a Bányavakság (Székely Csaba), a Tél (Jon Fosse), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Bohumil Hrabal), A gát (Conor McPherson), a Rivaldafény (Nyikolaj Koljada). Nagy sikerrel rendezte meg Háy János több drámáját is: Beregszászon A Pityu bácsi fia, Szabadkán A Gézagyerek, a Bárka Színházban a Nehéz, a Szkéné Színházban A halottember címűeket.

Rendszeresen publikál szakmai folyóiratokba, ahová elsősorban színházi kritikákat, esszéket, interjúkat ír, de több kötet is fűződik a nevéhez. Olyan beszélgetőkönyvek szerzője, mint A végnek végéig (Paál István), a Székely körvasút (Tompa Miklós), a Talált ember (Kovács Lajos). 2007-ben Cseh Tamással, 2016-ban Törőcsik Marival, 2020-ban pedig Mucsi Zoltánnal készített hasonló kötetet. 2018-ban a Magvető Kiadó gondozta Tények és tanúk sorozatban jelent meg a Szarvas Józseffel közösen írt könyve, a „Könnyű neked, Szarvas Józsi…”.

Bérczes László és Szarvas József (fotó: Magyar Hang)

1999-ben Bálint Lajos-vendéggyűrűt kapott, 2006-ban A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, valamint a Lengyel Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2010-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2016-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Bérczes László (fotó: fidelio.hu)