Ma ünnepli 75. születésnapját Benkő Péter, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Turay Ida Színház örökös tagja.

Benkő Péter 1947. június 1-én született Budapesten. Főiskolai tanulmányait 1956 és 1969 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte Szinetár Miklós osztályában. Eközben kapta első filmes főszerepét: Babocsai Lászlót alakította A koppányi aga testamentuma című tévéfilmben. Innen a József Attila Színházhoz szerződött. Ezt követen csatlakozott a Thália Színház társulatához majd az Arizona Színházban és a Soproni Petőfi Színházban is játszott. 2013 óta a Turay Ida Színház vendégművésze.

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma 147. A nézők olyan fantasztikus színdarabokban találkozhattak vele, mint A kőszívű ember fiai (Jenő, Pál), a Canterbury mesék (szakács), a Rab ember fiai (Ádám), a Figaro házassága (Chérubin ), A Mester és Margarita (Iván; Lévi Máté), A csapodár madárka (Tonin), a Háború és béke (Sándor cár), a Varsói melódia (fiú), a Cirkuszhercegnő (Wladimir Sergius ) és nem utolsó sorban A muzsika hangja (Herr Zeller). A sokoldalú színész nem csupán teátrumokban fordult meg. Láthattuk játékfilmekben (Fel a fejjel!, Játék a múzeumban, Egri csillagok 1-2., Házasság szabadnappal, A Pogány Madonna, Tűzgömbök), és tévéfilmekben (A koppányi aga testamentuma, Az ember tragédiája, Csongor és Tünde, Családi kör, A fantasztikus nagynéni 1–2., Família Kft., Titkos szeretők, Diplomatavadász) is. A színházi és filmes szerepei mellett kiadott két nagylemezt is, melyek közül az első az Együtt mégis külön (1991), a második pedig a Titkos szeretők (1998) címet kapta.

Munkásságát két alkalommal (1979 és 1982) Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 2005-ben elnyerte a Turay Ida-vándordíjat, 2017-ben pedig a Madách díjat is. 2021-ben érdemes művésznek választották.

Kiemelt kép: Benkő Péter (Fotó: Polyák Attila)