Ma ünnepli 50. születésnapját Benkő Nóra színésznő, műsorvezető, drámapedagógus, színigazgató.

Benkő Nóra 1971. február 18-án született, Budapesten. Első diplomáját 1995-ben az ELTE magyar−francia szakán szerezte, majd 1999-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Horvai István és Máté Gábor osztályában végzett színművészként. Pályája még egyetemi évei alatt a Szkéné Színházban, az Arvisura Színházi Társaságban indult, a Madrapur című Robert Merle-regényadaptációban játszott először, ezt követte a Hamlet, valamint a Vígszínházban bemutatott Oidipuszban is láthatta a közönség. A főiskola elvégzését követően Iglódi István hívására a Nemzeti Színház társulatához szerződött, ahol olyan darabokban volt látható, mint A hattyú (Alexandra), a Hová lett a Rózsa lelke? (Romy) vagy az István, a király rockopera (Enikő).

A teátrum átnevezés után, 2000 és 2020 között a Pesti Magyar Színház művészeként dolgozott, a Magyar Színház Baráti Társaság programjainak és a színház színiakadémiáján előbb színházpedagógusként a drámafeldolgozó foglalkozások, 2013-tól a Pesti Magyar Színiakadémia Művészeti Szakközépiskola vezetője volt. Ez alatt az idő alatt olyan előadásokban láthattuk, mint a Csongor és Tünde (Ledér), a Carmen (Carmen), a Vízkereszt, vagy amit akartok (Olívia), a Petra von Kant keserű könnyei (Sidonie von Grasenabb), a Tartuffe (Elmira), az Ábel (Blanka), a Hullámtörés (Dodo), A szecsuáni jó ember (Sógornő), a Házasságon innen, házasságon túl (Szerető/Andrea), az Arzén és levendula (Edit Mole), a Sweet Charity (Ursula March), az Osztrigás Mici (Madame Ponant), a Rumini (Peonza), a Nero, a véres költő (Agrippina), a Holdvilág és utasa (Sári), a Vérnász (Szomszédasszony), a Vadregény – Into the Woods (Mostoha), az Anyegin (Larina), a Harisnyás Pippi (több szerepben), az Alvás (A középkorú nő), A karmester szeretője (Katharina), a Tündér Míra (Tündér Rózsa királyné), a Naptárlányok (Marie) vagy az Utánképzés ittas vezetőknek (Réka). Márai Sándor Füves könyvéből A köznapiról és a látomásról címmel önálló estet készített, melyben Farkas Sándor hegedűn működött közre.

Benkő Nóra A karmester szeretőjében (fotó: Kozma János)

2010-ben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógia szakát.. 2001-ben műsorvezetőként debütált a TV2-nél, ahol előbb a Borsodi Beach reggeli, majd a Lazac és a Club 2 című műsorokat vezette 2003-ig. Gyermekvállalás után visszatért a képernyőre: a Sajtkukac, a Babaház, és a Babavilág gyerekműsorok vezetőjeként láthattuk. Tévé-, mozifilmekben és sorozatokban is játszott, illetve számos filmet szinkronizált. Az utóbbi időkben olyan szériákban tűnt fel, mint az Oltári csajok (Zsuzsa), a Drága örökösök (Dr. Marosi Gitta) vagy A mi kis falunk (Karola). 2005-ben megjelentetett egy gyerekeknek szóló albumot, melyen Lackfi János és Tóth Krisztina megzenésített írásai hallhatók. 2020-tól a budapesti Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Városmajori Szabadtéri Színpad programjaiért felel.

2015-ben az RS9 Színház által szerevezett Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztiválon megkapta Vida Judit iparművész különdíját, 2017-ben pedig A karmester szeretője című darabban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Főnix-díjat. Férje Dr. Kirády Attila, pszichológus, egyetemi docens, tévés kreatív producer, akitől két gyermeke született: Ábel és Marcell.

Kiemelt kép: Benkó Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színház igazgatója (Fotó: Zsigmond László)