Január 29-én mutatják be a József Attila Színházban Spiró György Az imposztor című drámáját Bagó Bertalan rendezésében, Benedek Miklóssal és Nemcsák Károllyal a főszerepben.

A vilnai színházban premierre készülnek: este Lengyelország legnagyobb színésze, Bogusławski fog fellépni a Tartuffe-ben – ha eljön. A megfáradt, pályája alkonyán lévő nagy színészegyéniség Bogusławskit azonban két napja hiába várják, úgy hiszik, megsértődött, amiért operáját betiltotta a helyi hatóság. A társulat mindennek ellenére próbálni kezd, de a művészkedésre már nincs idő, örülnek, ha a szövegüket meg tudják tanulni estére. Ekkor toppan be a színházba Bogusławski – vagy legalábbis valaki, aki azt állítja magáról, hogy ő az. A színészek lelkesedése hatalmas, de a Mester elég kiábrándítóan viselkedik: csak hatalmas sztárgázsiért hajlandó eljátszani a szerepet. A gyors lefolyású próbafolyamat alatt Bogusławski előtt lassan feltárul a társulat tagjainak reménytelen élete. Rybak drámaíró szeretne lenni, de tudja, hogy darabjait sohasem adnák elő. Kaminska, a „vilnai csillag” az öreg színész szeretője lenne, ha az felvinné Varsóba. A színészek kiábrándultak: nincs Lengyelország, nincs már értelme játszani. Kiderül, hogy Bogusławski sem a régi: elszegényedett, nincs már színháza, vidéki vendégjátékokból él.

Az imposztor című darab előzménye Spiró György Az Ikszek című regénye, a dráma Major Tamás számára készült és bizonyos értelemben róla is szól, aki halála előtt nem sokkal a Budapesti Katona József Színházban játszhatta el a főszerepet. A Zsámbéki Gábor által rendezett ősbemutatót 1983. október 28-án tartották, az előadás ötven alkalommal került színre. A József Attila Színház új bemutatójában a főszerepet Benedek Miklós, Każyńskit, a direktort pedig a teátrum igazgatója, Nemcsák Károly alakítja – utóbbi legutoljára a 2018-as Feketeszárú cseresznye, valamint A gyertyák csonkig égnek című előadásban debütált színészként, így Nemcsák színpadra lépése a teátrumban mindenképpen nagy érdeklődésre tarthat számot. Mellettük a színház idén megalakult társulatának színészei tűnnek majd fel: Zöld Csaba (Rogowski), Pikali Gerda (Kamińska), Horváth Sebestyén Sándor (Kamiński), Szabó Gabi (Skibińska), Kovalik Ágnes (Pięknowska), Lábodi Ádám (Rybak), Fekete Gábor (Damse), Quintus Konrád (Chodżko, kritikus), Fila Balázs (ügyelő), Chajnóczki Balázs (díszletező), Jónás Andrea (titkárnő). Vendégművészként pedig Ujréti László (Skibiński), Vándor Éva (Hrehorowiczówna), Újvári Zoltán (Niedzielski), Kaszás Géza (Gubernátor), Kiss Gábor (kellékes) és Molnár Zsuzsanna (súgónő) csatlakozik a csapathoz. A díszletet és a jelmezeket Vereckei Rita tervezte, az előadás rendezője Bagó Bertalan.

Kiemelt kép: Nemcsák Károly (Fotó: József Attila Színház)