Ma ünnepli 75. születésnapját Bencze Ilona Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

Bencze Ilona 1947. november 3-án született Nagykanizsán, ötgyermekes családban. A középiskola után rögtön dolgozni kezdett, hogy segíteni tudja családját, majd a barátai biztatására jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova elsőre felvették, 1972-ben diplomázott. Rögtön ezután a Madách Színházhoz szerződött, aminek 1991-ig volt tagja, majd a kecskeméti Katona József Színháznál dolgozott a következő egy évben. 1992 óta szabadfoglalkozású színésznő, de számos nagy magyar teátrumban és megannyi szerepben megfordult az évek alatt.

Bencze Ilona a Zita „Magyar királynék” főszerepében (Fotó: Puskel Zsolt)

Talán egyik legismertebb szereplése a Macskák című Webber darabhoz köthető, amelyben közel harminc évig játszott, először Bombalurinaként majd Grizabella szerepében, de Borbála szerepében is látható volt A szabin nők elrablása című zenés bohózatban a Soproni Petőfi Színházban. Főszerepekben sem volt hiány, hiszen Évát alakíthatta Az ember tragédiájában, Olgát A három nővérben, vagy Solvejgt Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájában.

Rendezőként is kipróbálta magát, színpadra vitte többek között az Acélmagnóliákat és a Mici néni két életét is, de 2002-ben színpadra állította saját előadóestjét is, Örökség címmel. A filmipar sem kerülte el pályája során, több nagyjátékfilmben (Staféta) és tévés szerepben is feltűnt (Szomszédok, Gyalogbéka), de ő kölcsönözte a hangját Leila hercegnőnek is a Csillagok háborúja IV. és V. részében, vagy Faye Dunaway-nek több filmben is.

1988-ban tüntették ki Jászai Mari-díjjal, 2015-ben megkapta az érdemes művész díjat, továbbá 2017-ben a Tolnay Klári-díjat. Isten éltesse még sokáig a sokoldalú művésznőt!

Kiemelt kép: Bencze Ilona a Ridikül című műsorban (Forrás: origo.hu)