A Találkozások Tehetségprogram nyertes előadását, a GRANE című produkciót augusztus 26-án mutatták be Blaskó Borbála rendezésében. A színdarab a drámairodalom egyik legkülönlegesebb figuráját, a tévelygő Peer Gynt-öt helyezi izgalmas, újszerű megvilágításba.

Mi is az „újraöntés”? Nem az új élet, amelyet már gyermekeink élnek? Apa és fiú találkozása közelebb hozza Peer Gynt történetét a mai nézőkhöz is, akik nyomon követhetik Ibsen talán legismertebb karakterének megrázó, lírai párbeszédét apjával, fiával – és önmagával. A két férfi szereplő megjelenése maga az egység, mindketten egymás alteregói és egymás felei. Így lesznek teljesek és egészek, mert egymás nélkül elesnének és tehetetlenek volnának. A főhőst ezúttal a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Blaskó Péter, a Nemzet Művésze alakítja, partnerei az előadásban pedig saját fia, Blaskó Bence és Szilágyi Ágota színművésznő.

Az előadás a Találkozások Tehetségprogram keretén belül valósulhatott meg, amelyet 2015 tavaszán hirdetett meg első alkalommal a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció. A programban pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházrendezők jelentkezhetnek, kétszereplős darabokkal. Kritérium, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen, valamint a rendező egy mentor szakmai segítségével készítse el előadását.

Kiemelt kép: GRANE – Képzelgések Peer Gynt nyomán (Fotó: Kállai-Tóth Anett)