A Miskolci Nemzeti Színház szeptember 10-én mutatta be A „K” ügy-igazságtalanság két részben című darabot Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében a Kamaraszínházban.

Heinrich von Kleist eredeti, 1810-es kisregényéből több, mint húsz színpadi feldolgozás, továbbá film és opera is született az idők folyamán. Babits Mihály írta a műről: „az igazságkereső ember örök érvényű tragédiája”. Rusznyák Gábor rendező szerint a Sütő András által írt Egy lócsiszár virágvasárnapja az egyik legkedvesebb feldolgozása a műnek, de a színházi világban jelentős Tasnádi István átirata (Közellenségek), valamint a 2016-ban bemutatott Gábor Sára és Hegymegi Máté-féle változat (Kohlhaas) is. Felmerülhet a kérdés: miért nyúl újra és újra ehhez a történethez egy színház, mi teszi vonzóvá és aktuálissá a nézők számára ezt a történetet? Talán a történet drámai mivolta, és sokféle módon elmesélhető lehetősége. A darab mondanivalójának aktualitása jelen korunkra is alkalmazható. A történet szerint egy átlagember igazságtalan helyzetben találja magát, és ennek jogorvoslata „bizonyos akadályokba ütközik”. Az ügyet felsőbb utasításra elkendőzik. Politikai és erkölcsi értékválsággal találjuk szemben magunkat. A XIX. század eleji zsarnoki rendszer belegázol az emberi jellem és méltóság legszentebb mélységeibe, és mindezt a jogállamiságra való hivatkozás rendíthetetlen cinizmusával hajtja végre.

Rusznyák Gábor elmondása szerint társadalmi szinten talán ezek a legérzékenyebb folyamatok, az éppen aktuális „hatalmasok” és „kiszolgáltatottabbak” viszonya. Emellett a történet egy másik vetülete a családon belüli különböző generációk erkölcsi nézeteltéréseinek, és az ebből adódó feszültségek bemutatása. A helyzet abszurd és szürreális prezentálása, nevetés és borzongás váltakozása egy igazi Broadway-revühöz hasonlított az előadás folyamán. Simon Zoltán főszereplő szerint Michael Kohlhaas karakterének megformázása pályájának eddigi legösszetettebb feladata.  „Nagyon szeretnénk átadni és megélni ezt a történetet, amennyire csak tudjuk”- nyilatkozta a művész.

Jelenetkép A „K” ügy című előadásból (Fotó: Éder Vera)

Michael Kohlhaast Simon Zoltán Lisbethet Prohászka Fanni, Nagelschmidtet Lajos András, Venczel von Tronkát Börcsök Olivér alakítja, Hinz szerepében Feczesin Kristóf lép színpadra. Poldie megformálója Seres Ildikó, Martin Luthert Harsányi Attila, Juttát pedig Kerekes Valéria játssza.

Kiemelt kép: Jelenetkép A „K” ügy című előadásból (Fotó: Éder Vera)