Ma este a Máltai Szeretet Szolgálat központjában mutatták be a POKET zsebkönyvek 28. kötetét. Kiss Dávid Cigánytelep nyolctól négyig című könyve a monori cigánytelepen dolgozó szociális munkás élményeiről készített napló, amelyet Majoros Árpád fotói illusztrálnak. A kötet nagykövete Nyári Oszkár színművész, aki a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja és a KaravánSzínház megalapítója.

A koronvírus-járvány okozta veszélyhelyzet most már három hónapja nem tette lehetővé, hogy a POKET közösség tagjai személyesen is találkozzanak, így a mai bemutató különösen emelkedett hangulatban telt: Vecsei H. Miklós, a program életre hívója egy közös faültetésre invitálta a résztvevőket, amellyel Bálint Gyuri bácsinak állítottak emléket.

A Vígszínház színművésze bevezetőjében arról beszélt, hogy a három éve indított program célja egyértelműen összecseng a mostani kötet fő üzenetével: fontos, hogy megfogjuk egymás kezét. Statisztikai adatok szerint a magyar népesség közel 10%-át adja a cigányság, a szám pedig folyamatosan nő, 20-30 év múlva elérheti a három milliót is. Így nem meglepő, hogy az intergráció fogalma egyre inkább átalakul a szociológusok szemében is: már nem arról van szó, hogy a roma közösségeket kell felzárkóztatni, hanem inkább arról, hogy a magyarok és a cigány kultúrának egymásba kell simulnia, megértve egymás gyökereit.  

Cigánytelep nyolctól négyig című kötet bemutatója (Fotó: Zsigmond László)

Kiss Dávid, a kötet szerzője a bemutatón számos szívszorító történetet osztott meg a közönséggel, amelyek egy része a kötetben is szerepel. Beszélt arról is, hogy a munka kezdetén neki magának kellett először integrálódnia, hiszen meg kellett érteni a közösségen belüli folyamatokat, amelyek egészen speciálisak, még egy szakember számára is. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a jelenlét, úgy lehet segíteni a cigány közösségeknek, ha az emberek elmennek például a monori telepre, és megnézik, hogy hogyan tudnak kapcsolódni az ottani történetekhez, milyen önkéntes munkával tudják az ott élők körülményeit jobbá tenni.

Azok, akik megveszik a Cigánytelep nyolctól négyig egy-egy példányát, kapnak vele együtt egy névjegykártyát is, amelyen szerepel Kiss Dávid e-mail címe, amelyen keresztül lehet jelentkezni segítőnek. A könyv mellé készült egy póló is, amelyen Majoros Árpád fotója mellett a kötet egyik legerősebb mondata olvasható: MID VAN, AMIT NEM KAPTÁL? Ez és a kötet is egységesen 1500 forintba kerül, a kiadványból származó összes bevételt pedig a KaravánSzínház kapja.

Vecsei H. Miklós zárszóként arról beszélt, hogy szeretné, ha ekörül a könyv körül igazi kulturmozgalom alakulna, és a POKET közösség meglévő tagjain túl minden szociálisan érzékeny emberhez eljutna az üzenete.

A Cigánytelep nyolctól négyig inspirálta póló (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós (Fotó: Zsigmond László)