Bakonyvári L. Ágnes drámapedagógus és Göllesz Csilla gyógypedagógus 2005-ben létrehozták a Kővirág Színitanodát fogyatékkal élő fiatalok részére, és az ezt követő közel másfél évtizedben letették egy érzékenyítőbb, másfajta színház alapjait, melynek előadásai nem csak terápia és közösségépítő élmény a benne játszók számára, hanem olyan színházi impulzus is, ami mindenkiben elindít valamit, és a nézők más emberként hagyják el a színházteret.

A MáSzínház nyári táborokat, csoportos foglalkozásokat, színházi nevelési programokat szervez és egyik vezető projektjük az inkluzív színház. Az inkluzíót gyakran az integráció szinonimájaként használják, de míg az utóbbi törekvése az, hogy a nagyobb közösség fogadja be a kirekesztett személyeket, addig az előbbi nem osztja csoportokra az embereket. Az inklúzió szerint nincs egy domináns közösség, hanem kölcsönös be- és elfogadásról van szó. Ebben segítenek a MáSzínház előadásai is, melyekben értelmileg akadályozott és ép színészek közösen alkotnak.

A zuhanás sokkja plakátja (fotó: MáSzínház)

A társulat májusban új bemutatóra készül, mely illeszkedik az inkluzív színházi projektbe. Nathan Filer brit író bemutatkozó regényéből, a 2015-ben megjelent A zuhanás sokkjából készítenek előadást Kovács Henrietta rendezésében. A kiadása évében az egyik legjobb ifjúsági műnek választott regényt a világon most először játsszák majd színpadon. A történet egy skizofrén fiú szemén keresztül kíséri végig saját családja életét, a gyerekkorától kezdve a kamasz éveken át a fiatal felnőtté válásig. Filer írása nem csak a normalitás és a betegség határait bolygatja, de testközelbe hozza azokat a borzalmasnak tűnő családi eseményeket, amelyek valójában bármelyikünkkel megtörténhetnek. Ezekkel azonban csakis megfelelő nyitottsággal, humorral és öniróniával tudunk megbirkózni.

A zuhanás sokkja bemutatója május 4-én lesz a MáSzínházban. A főszereplőt, Matthew-t Inoka Péter játssza, a srác bátyját pedig a társulat értelmi fogyatékossággal élő színészei, Bagyura Gábor és Konkoly Áron keltik életre. Mellettük pedig Grisnik Petra és Szabó Mátyás Péter játsszák majd a fiú életében felbukkanó összes további szereplőt. A MáSzínház produkciójában professzionális, ép értelmű színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek a színpadra, és invitálják az élet nevű játékba, és közös gondolkodásra a nézőket.

Az előadás helyszíne a Wesselényi utca 73. szám alatt található AppArt.

Kiemelt kép: Jelenet A zuhanás sokkja próbájáról (fotó: Grisnik Petra)