A Pécsi Nemzeti Színház jelenlegi vezetőjének, Rázga Miklósnak az igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra a szeptember 28-i határidőig végül négy tervezet érkezett. (Korábbi, szeptember 23-án megjelent cikkünk megjelenésig három pályázat került benyújtásra.) A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. A bírálóbizottságba a Pécsi Nemzeti Színház szakszervezetének és társulatának egy-egy tagján túl az Önkormányzat Bognár Szilvia kulturális ügyekért felelős alpolgármesterét delegálta, a Fidesz frakciót Bognár László képviselte, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Révész Mária, Pécs volt alpolgármestere képviseltette magát, a Zeneművészeti Bizottság nevében Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója, a Színházművészeti Bizottság tagjaként pedig dr. Zalán János és Rátóti Zoltán szavazott. A szakmai bizottság mind a négy pályázót meghallgatta, titkos javaslatuk alapján november 17-én zárt közgyűlésen születik meg a döntés. Az alábbiakban röviden ismertetjük a pályázók főbb elképzeléseit (a bemutatásuk névsorrendben történik).

Bodor Johanna (fotó: Budapesti Operettszínház)

Bodor Johanna egy nyitott, befogadó, kortárs Pécsi Nemzeti Színházat képzel el a jelenlegi társulattal. Főrendezőnek a marosvásárhelyi Sebestyén Abát kérte fel, a Művészeti Tanács vezetője Udvaros Dorottya lenne, akivel egy befogadó szellemiségű kortárs színházban gondolkodnak, az opera tagozatot pedig Anger Ferenc vezetné. A pécsi Keszthelyi Kinga a színház dramaturgjelöltje, dr. Szabó Károly közgazdász pedig a gazdasági igazgató. Bodor pályázata nyilvános, olyan művészektől kapott együttműködői/támogatói nyilatkozatot, mint Molnár Piroska, Csomós Mari, Cserhalmi György, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Szacsvay László vagy Miklósa Erika, aki szintén részt venne a Művészeti Tanács munkájában. A koreográfusként dolgozó jelölt bevezetné az okosszínházat az okosváros mintájára, és korszerű és átláthatóan működő struktúrát hozna létre. Kötelességének érzi a fiatalok megszólítását is, ezért a színházi edukáció a pályázat kiemelt pontja. A vezetés irányítása alatt olyan neves rendezők érkeznének a PNSZ-be, mint Béres Attila, Székely Kriszta, Pelsőczy Réka vagy Mezei Kinga, de bemutatkozna az új generáció képviseletében Nagy Péter is.

Csányi László (fotó: pecsistop.hu)

Csányi László pályázatában a hagyományőrzésre és a folyamatos megújulásra helyezi a legnagyobb hangsúlyt, egyensúlyba hozná a prózai, zenés és táncos előadások arányát, valamint mennyiségi játszás helyett a minőségre helyezné a hangsúlyt. Céljai között szerepel, hogy a teátrum évről évre képviseltethesse magát a helyi érdekeltségű fesztiválokon, például a POSZT-on, és az itt játszott előadások turisztikai szempontból is érdekesek legyenek. A színház vezetésében Tokody Ilona, Oberfrank Péter és Nagy Írisz lennének a társai, elképzelése szerint szakmailag felkészült hazai és külföldi rendezők szerződnének a teátrumhoz, a főrendezői posztot pedig eltörölné, hogy egy-egy produkciónál a lehető legalkalmasabb ember kerüljön a rendezői székbe. Az ifjúságnevelés terén a színház programkínálatával igazodna az iskolák tanrendjéhez és kötelező olvasmányaihoz, valamint a Pécsi Nyári Színházban újra bemutatna operaelőadásokat.

Komáromi György (fotó: pecsistop.hu)

Komáromi György pályázatához négyen csatlakoztak még: Bérczes László, az Ördögkatlan Fesztivál főszervezője, Benkó Bence és Fábián Péter, a k2 színház vezetői, és Göttinger Pál, színész-rendező. Az új vezetőség új működési modellben gondolkodik, aminek egyik legfontosabb eleme az előadásszám csökkentése és a bérek normalizálása. Mindemellett a lehető legszínesebb repertoárt szeretnék létrehozni, amiben egyaránt megtalálhatóak a klasszikusabb művek és modernebb produkciók, opera, zenés színmű (musical/operett), balett, prózai és tantermi előadás is. Komáromi a sokszínűség jegyében olyan rendezőket látna vendégül, mint Béres Attila, Anger Zsolt, Fehér Balázs Benő, Hajdu Szabolcs, Hegymegi Máté, Horváth Csaba, Zsótér Sándor, Mohácsi János, ifj. Vidnyánszky Attila, Kelemen Kristóf, Kelemen József, Kovács D. Dániel, Polgár Csaba, Szabó Máté, Székely Kriszta, Szenteczki Zita, Szőcs Artur – vagyis minden generáció képviseltetné magát valamilyen formában. Tervei között szerepel egy, Pécs városáról szóló dráma megírása és bemutatása, amihez drámapályázat is kapcsolódna.

Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven (fotó: Bajnai Ágnes)

Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven mindketten a Pécsi Nemzeti Színház színészei, ráadásul utóbbi a Pécsi Horvát Színház igazgatójaként nagy vezetői tapasztalatra tett szert. Az együttesen pályázók a teátrum hagyományait alapul véve szeretnének sokszínű repertoárt létrehozni, ami lehetőséget teremthetne a fiatal alkotók számára is, hogy bemutatkozhassanak egy szélesebb közönségnek, ugyanakkor fontos céljuk, hogy a törzsnézők igényeit is maximálisan kielégítsék. Az operatagozat vezetésére Gulyás Dénes kérték fel, a meghívott rendezők között szerepel többek között Szász János, Vincze János és Szikora János neve is, de tehetséges pályakezdő, valamint külföldi rendezőkben is gondolkodnak. Az előadásszámot – a nyugodtabb alkotói légkör érdekében – csökkentenék, emellett beavató és tantermi előadásokat is terveznek, amihez megnyerték Alapi Tóth Zoltán drámapedagógust, az Apolló Kulturális Egyesület elnökét. Első évaduk repertoárján musical, opera, klasszikus dráma, romantikus vígjáték és a Pécsi Balettel együttműködésben egy balettelőadás is látható lenne.

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház épülete (fotó: htdb.hu)